Nu se mai lasau dusi copiii de la teatrul legendarilor TRUVERI… (CATA NEVOIE AVEM DE… ARTA!)

Teatru. Un teatru altfel, jucat, vorb-aceea, „la firul ierbii”, la umbra castanilor, un tetru popular, interactive, vibrant, cu pilde, comedie, și… interpretări de nota 10!
Totul din inimile și harul TRUVERILOR ce au binevoit a-și face popas la Târgul Domnesc de la Ploiești, să joace, să… cânte și să încânte. Ca-n alte vremuri!

 Și… ne-am bucurat să vedem că au cucerit publicul și mai ales copiii care au uiatt pentru momente în șir de tablete, de triciclete electrice, de telefoane sau… de băuturi „energizante” (dar NOCIVE!). Au ascultat cu atenție și… chair au intrat în spectacol, pur și simplu și nu s emai lăsau duși de la vorbă cu legendaria Truveri, veniți așa, frumos, parcă, dintr-alte secole…

„TRUVERII” este un grup de muzică medievală şi tradiţională,vocal-instrumentală. Grupul readuce în atenţia publicului atât melodicitatea şi bucuria muzicii evului mediu şi a Renaşterii, cât şi prospeţimea şi originalitatea ritmurilor tradiţionale din diferite zone ale Europei.

Concertele lor transmit bucuria muzicala de odinioara, dar urmaresc si o linie educationala a cunoasterii culturale.

Ceea ce fac TRUVERII este o recuperare si redescoperire a diversitatii culturale in cadrul identitatii spirituale europene.

Muzica lor se adreseaza tuturor oamenilor de la copil la batrân indiferent de nationalitate sau conditii sociale.

Spectacolele Truverilor sunt o călătorie muzicală de-a lungul secolelor prin întreaga Europă, în care publicul călător are ocazia să întâlnească ritmuri din Transilvania, cântece din Spania medievală închinate Sfintei Marii (secolul XIII – culegerile Cantigas di Santa Maria de Alfonso al X-lea şi Libre Verrmell de Monserrat), muzica trubadurilor care animau curţile medievale şi tavernele vremii, dansuri precum tarantella si pizzica din Sudul Italiei, dansuri din Estonia, poveşti de dragoste occitane şi bretone, legende scandinave. Muzica lor transmite pofta de viaţă, umorul şi voia bună ce animau burgurile medievale şi serbările populare.

Aparuta în 2002 ca o trupa din cadrul Companiei de Arta STUDIO 24 si ca un proiect al programului Curtea Comedianţilor, conceptul actualului grup TRUVERII – dateaza din 1992 de la Prima editie a Festivalului de Arta Medievala de la Sighisoara. La vremea aceea publicul român avea ocazia sa intalneasca fie la Sighisoara, fie la Peles sau Sibiu pe promotorii Festivalului amintit (Mihai Serghei Todor si Gabriel Apostol avându-i alaturi pe componentii de atunci ai STUDIO 24) cântând pe strazi, spunând poezii ale trubadurilor, dansând şi jucând, aducând un aer aparte timpului contemporan care tocmai respira in libertate.

Truverii se desprind ca trupa independenta în 2003.

DEMN DE APRECIAT: De la înfiinţarea sa din 2002, grupul a susţinut constant concerte în cadrul festivalurilor medievale din ţară (Sighişoara, Făgăraş, Mediaş, Râşnov, Braşov, Suceava, Bucureşti), în cadrul stagiunilor Casei de Cultură a Studenţilor Bucureşti şi ale Muzeului Satului din Bucureşti, a Atelierului de Artă Medievală, Renascentistă şi Tradiţională “Curtea Comedianţilor” precum şi în Spania, Portugalia, Italia, Ungaria, Luxemburg, Belgia şi Franţa cu sprijinul Institutului Cultural Român şi al Ambasadelor României din Portugalia şi Franţa.