Scoala de tip european la Brazi

Luni, în chiar ziua deschiderii unui nou an de învăţământ, în satul Bateşti, comuna Brazi, s-a tăiat panglica unei şcoli gimnaziale cum puţine sunt în România ca şi dotări sau design constructiv al corpului central.

Asta după ce, cu doar câteva luni mai devreme, se inaugurase în aceeaşi comună, mai precis în satul Brazii de Sus, o şcoală construită de la temelie în locul celei vechi care poate rivaliza chiar cu orice instituţie şcolară similară din occident. La inaugurarea şcolii din Băteşti au participat şi au rămas impresionaţi de cele văzute oameni importanţi din conducerea statului şi judeţului, precum şi invitaţi din străinătate. Investiţia s-a realizat într-un an şi jumătate, cu bani exclusiv proveniţi din bugetul local (1.362.481 lei), constructor fiind firma Direxi Impex Ploiești (director: Marian Băcanu).

Aici vor învăţa 185 de copii din sat, într-un singur schimb, de la clasa pregătitoare până la a VIII-a. Numele şcolii, „Dumitru Hera”, este dat în memoria celui care, în anii interbelici, a fost mai bine de trei decenii învăţător şi director la Băteşti, fiul acestuia, acad. Cristian Hera, vicepreşedinte al Academiei Române, fiind prezent la eveniment ca invitat de onoare. De altfel, academicianului Hera, o somitate a cercetării agricole româneşti şi mondiale, i s-a acordat în urmă cu câţiva ani titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Brazi, singurul de acest fel decernat până în prezent de autoritatea locală.

Citeste articolul complet pe www.prahovabusiness.ro