Vijelie la Ploiesti! Copaci rupti in mai multe zone

În acest context, echipajele ISU au fost solicitate să intervină pentru înlăturarea mai multor copaci doborâți, un real pericol pentru cetățeni dar și pentru vehicule.

După câteva zile de fierbințeală, miercuri după-amiază o vijelie cu grindină și rafale de vânt care au cutremurat acoperișurile clădirilor, a făcut din nou ravagii la Ploiești.

În acest context, echipajele ISU au fost solicitate să intervină pentru înlăturarea mai multor copaci doborâți, un real pericol pentru cetățeni dar și pentru vehicule. Situații de acest gen au fost pe străzile Găgeni, Gh. Petrescu, Buna Vestire, Corlățel și Rozmarin, dar și pe Bulevardul Independenței.

Recent, un copac a fost doborât de o altă furtună î zona Curții de Apel Ploiești.

Așadar, pare că se repetă scenografia anului 2005 când… și municipiul Ploiești dar și întreg județul Prahova au fost victimele… calamităților provocate de vijelii și inundații.

* SFAT: Stați departe de copaci și, pe cât posibil, adapostiți-vă în clădiri, nu sub balcoane, copertine, umbrelele de la terase sau panourile publicitare!

Atunci când căutați locul sigur pentru a vă adăposti, trebuie să țineți cont de câteva aspecte esențiale, care pot face diferența între viață și moarte. Dacă furtuna vă prinde în aer liber, încercați pe cât posibil să stați departe de orice lucru înalt, de apă și de metal! Prima idee care le vine în minte oamenilor într-un astfel de moment este să se adăpostească sub un copac uriaș sau lângă un gard. Greșit! Evitați gardurile de sârmă, zidurile clădirilor, semnele de circulaţie, liniile de electricitate şi alte obiecte care pot cădea şi vă pot răni și nu vă apropiați la mai puțin de 20 de metri de pomii înalți! Ideal este să optați pentru adăpostirea sub un arbust, însă, dacă nu există niciunul în zonă sau nu mai aveți timp să ajungeți sub el, fie vă puteți ascunde într-un șanț, fie vă ghemuiți pur și simplu! Evitați terenurile întinse pe o suprafață plană (de genul câmpurilor sau plajelor), pentru că pe acestea dumneavoastră veți fi cea mai înaltă „momeală” pentru fulger! Deși nu s-a demonstrat dacă telefoanele mobile atrag fulgerele, este mai bine să le închideți, mai ales dacă vă aflați sub cerul liber!

În aer liber, distanța dintre persoane să fie de minimum cinci metri!

În cazul în care vă aflați într-un spațiu deschis, spre exemplu la munte, deplasați-vă spre o zonă mai joasă – o vale. Dacă în momentul începerii furtunii sunteţi pe un lac, deplasați-vă la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat! Nu este timp de pierdut. În cazul grupurilor, e de știut că distanța minimă dintre persoane trebuie să fie de cinci metri. Pentru a afla cât de aproape este furtuna, puteți verifica timpul dintre fulger și tunet. Dacă cele două sunt despărțite de cinci secunde, înseamnă că aveți timp suficient să ajungeți la adăpost. Dacă nu trece nicio secundă între ele, pericolul este real și trebuie să vă orientați rapid pentru a găsi varianta cea mai sigură.

Nu staționați cu mașina lângă stâlpii de electricitate!

foto: ziare.com