Un CONTRAAMIRAL, Doctor in Stiinte Militare, fiu demn al comunei Ceptura

 Un  OM cu care cepturenii se mândresc: CONTRAAMIRAL CU DOUA STELE (rez.) – Dr. CIOROBEA CONSTANTIN.

Este COMANDANT AL COMPONENTEI OPERAȚIONALE NAVALE;

LOCȚIITOR AL SEFULUI STATULUI MAJOR AL FORTELOR NAVALE;

DOCTOR ÎN ȘTIINȚE MILITARE și INFORMAȚII.

S-a născut la data de 9 decembrie 1960, în comuna Ceptura, județul Prahova.

A absolvit Liceul Militar de Marina „A.I. Cuza” din Constanța și, în anul 1983, Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”.

În primii zece ani ai carierei, a ocupat diferite funcții la bordul navelor purtătoare de rachete din cadrul Divizionului de Vedete Purtătoare de Rachete, din Mangalia.

În perioada 1993-1995, a fost ofițer – student al Facultății de Comandă, Stat Major și Tehnică Militară de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. La absolvire a fost numit șeful cercetării la brigada de nave antisubmarin, iar în anul 1997 a fost promovat la Statul Major al Forțelor Navale, unde a ocupat diferite funcții, de la șef de birou la șef de secție.

După aderarea României la Alianța Nord Atlantică, în perioada 2004-2007 a făcut parte din prima serie de ofițeri români care a încadrat posturi NATO și a îndeplinit funcția de locțiitor al șefului Secției operații informaționale din comandamentul NATO JFC NAPLES, din Italia.

De-a lungul carierei, şi-a dezvoltat pregătirea profesională absolvind cursul „Surface Warfare Officers School Command/Curs de pregătire a ofiţerilor care conduc lupta la suprafaţă”, SACLANT HQ /NEW PORT SUA, în anul 1999; The British Romanian Joint Staff Course/ Cursul Româno-Britanic de conducere a acţiunilor întrunite în anul 2001, Peace Support Operation Course în anul 2002, la Centrul Regional de Pregătire PfP/Academia de Înalte Studii Militare, Colegiul de Studii Internationale şi de Securitate „G.C. Marshall” Garmisch-Partenkirchen/ Programul Executiv pentru Probleme Internaţionale şi de Securitate/ Germania, în anul 2003, cursurile „NATO Conventional Targeting Course” şi „NATO Senior Officer INFOOPS and Command and Control Warfare Course”, în anul 2005, la Şcoala NATO din OBERAMMERGAU/Germania.

În luna iulie 2009, a susţinut public la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” lucrarea de doctorat şi a obţinut, sub îndrumarea prof.univ.dr. Marius Hanganu, titlul de Doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii.

În perioada 2010 – 2011, când ţara noastră a preluat comanda Grupării Navale din Marea Neagră BLACKSEAFOR, alcătuită din navele ţărilor riverane, comandorul Constantin Ciorobea a exercitat funcţia de conducere a acesteia.

La data de 8 ianuarie 2015, prin ordin al ministrului Apărării Naționale, a fost numit Locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Navale.

Realizările din cariera militară i-au fost recunoscute prin decernarea unor ordine şi medalii, printre care: Ordinul „Virtutea Maritimă” în gradul de Cavaler, cu însemn pentru militari, conferit de preşedintele României, în anul 2002; Emblema de Merit „Ştiinţa Militară” Clasa I, acordată de ministrul Apărării, în anul 2008; Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Navale, acordată de şeful Statului Major al Forţelor Navale, în anul 2008; Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofiţer, cu însemn pentru militari, conferit de preşedintele României, în anul 2010; Emblema „Onoarea Armatei României” cu însemn de pace, acordată de ministrul Apărării, în anul 2011; Emblema „BLACKSEAFOR/COMBSF” acordată de Comitetul Comandanţilor Marinelor Militare din Marea Neagră, în anul 2011.

La 27 iulie 2017, președintele României Klaus Iohannis, a semnat un decret privind înaintarea în gradul de contraamiral – cu două stele, la trecerea în rezervă, a contraamiralului de flotilă – cu o stea Ciorobea Constantin din Ministerul Apărării Naționale. ((sursă info: Comuna Ceptura- Facebook)

  Cinste lui! Un om de vază, un om care, printr-o carieră și muncă fabuloase demonstrează zestreaadunată acolo-n sat,  în inima dealurilor pârguite, binecuvîntate cu oameni destoinici…