Turism durabil la Sinaia si Kusadasi

Important, atât pentru Sinaia cât și pentru Kușadasi, este să asigurăm un turism de 365 de zile.

Vlad Oprea, primarul orașului Sinaia:“Turismul este elementul comun pentru ambele comunități și prin acest proiect vom încerca să analizăm și să gasim cele mai bune soluții pentru turismul durabil. Inițiativele luate în cadrul acestui proiect, finanțat de Uniunea Europeană, sunt o premieră națională și ilustrează modul în care turismul se repoziționează și se dezvoltă, devenind o forță pentru dialogul intercultural și dezvoltare durabilă. Important, atât pentru Sinaia cât și pentru Kușadasi, este să asigurăm un turism de 365 de zile. Acestea se pot realiza doar printr-o strategie de dezvoltare pe termen lung.”.
În cursul acestei săptămâni, o delegație din Kușadasi, Turcia, condusă de primarul Ömer Günel, a participat la o vizită de lucru, în cadrul proiectului de „Consolidarea Înfrățirii orașelor prin intermediul turismului durabil cu abordarea participativă în Kușadasi și în Sinaia”. 
„Cred că acest proiect, ne va permite să ne dezvoltăm relațiile existente cu Sinaia, cu care suntem înfrățiți din 2006, și să împărtășim experiențe în domeniul turismului durabil. Sunt sigur că acest parteneriat va avea rezultate importante.”, a declarat, optimist, Ömer GÜNEL – primarul municipiului Kușadasi.
Obiectivul proiectului este îmbunătățirea capacității administrative și de implementare a autorităților locale prin crearea unei platforme turistice durabile pentru stimularea schimburilor între orașele înfrățite. La acțiunea de la Sinaia, din perioada 25 – 29 august, s-a discutat despre soluții de menținere a curățeniei în stațiuni, tinând cont de faptul ca acestea sunt vizitate anual de zeci de mii de turiști. De asemenea, o alta problemă pusă pe masa participanților a fost cea a zonelor de parcuri naturale care se regăsesc în apropierea celor două stațiuni și cu care trebuie găsite soluții de colaborare pe termen lung. 
La întâlnirile avute, cei doi primari au discutat despre schimburile de experiență care vor continua. dar și despre punerea bazelor unor noi colaborări, în special domeniile turismului și al sportului. 
Vizita de lucru face parte din proiectul derulat de Primăria Kușadasi în parteneriat cu Primăria Sinaia și se derulează pe o perioadă de 11 luni, cu o valoare de aproximativ 130.000 de euro. Din delegația turcă fac parte consilieri locali, reprezentanți ai investitorilor în turism și industria hotelieră, autorități ai camerei de comert, ghizi și alți oficiali.
După întălnirile oficiale, la invitația primarului Vlad Oprea, membrii delegației turce au vizitat Perla carpaților, muzeele, Castelul Peleș, dar și trenul Orient Expres.
La Sinaia s-a desfășurat cea de-a treia etapă a proiectului, după ce primele două au avut loc în Kușadasi. Proiectul se va finaliza în data de 07 noiembrie, în Turcia unde va fi semnat “Memorandumul de înțelegere privind turismul durabil”, unde se vor stabili direcțiile de cooperare pe termen lung.