Termen limită pentru depunerea fișelor de proiect pentru alimentari cu apă

Primarii prahoveni au fost astăzi invitați la o nouă discuție pe tema master planului de apă și canalizare, de data aceasta pentru etapa a doua, respectiv pentru perioada 2014 – 2020, în vederea absorbției fondurilor europene. Programul are o valoare estimată la 716 milioane de euro.

 

Președintele Consiliului Județean, Mircea Cosma, a anunțat că din suma totală anunțată de Uniunea Europeană, pentru Prahova se încearcă să fie atrase cel puțin 200 de milioane de euro, pentru perioada 2014 – 2020. Programul se adresează pentru un număr de 71 de localități prahovene care nu au fost prinse în etapa I a master-planului de apă și canalizare.

 

„Lucrările de canalizare sunt estimate la o adevărată avere, la 516 milioane de euro, plecând de la stadiul actual al canalizărilor și dând la o parte ceea ce s-a finanțat cu cei 200 de milioane de euro în prima etapă. Master planul (n.r. în etapa a doua) conține indicatorii pentru 71 de localități, pentru că primele 30 de localități au fost tratate în prima etapa și, cred eu, ne va permite să avem proiecte gata la 1 august 2014 când începe o nouă sesiune de depunere a proiectelor pe fondurile anului 2014 până în anul 2020”, a declarat astăzi, la scurt timp după terminarea ședinței, președintele CJ Prahova.

 

În prezent, în Prahova sunt nouă localități fără apă, dintre care patru au scos deja lucrările pe SEAP. În ceea ce privește canalizarea, numai 38 de localități dispun de astfel de sisteme de colectare a apelor uzate. „O să încercăm proiecte pe magistrale de canalizare, de exemplu de la Măneciu până la Văleni, pentru toate comunele respective, pe toată Valea Cricovului, pe tot ce înseamnă Valea Proviței, de la Adunați până la Florești”, a mai completat Cosma.

 

Primarii celor 71 de localități trebuie să depună observații pe tema master planului din etapa a doua în maximum două-trei săptămâni, astfel încât până pe 30 noiembrie să fie depus deja proiectul în vederea înscrierii la finanțare. Localitățile care nu vor face parte din master plan vor fi nevoite să suporte lucrări de alimentare cu apă și canalizare din bugetele locale, iar din 2018, în cazul în care nu vor deține astfel de sisteme, vor fi pasibile de penalități din partea Uniunii Europene. Sursa: www.prahovabusiness.ro