Stiute si nestiute despre Monumentul Vanatorilor din Razboiul de Independenta de la Ploiesti

După război, un grup foști combatanți, împreună cu alți tineri entuziaști, au început să strângă fonduri pentru ridicarea monumentului.

Monumentul Vânătorilor din Războiul de Independență – Ploiești. Este una dintre cele mai cunoscute embleme ale orașului „aurului negru” și care, de altfel a jucat un rol major în marile războaie, asemeni județului, dăruind țării numeroși eroi.

Persoanele care au servit de model sculptorului Giorgio Vasilescu : Grigore Ion din Dumbrăvești (Foto 2), Neagu Anton din Tinosu, Ioan Gr. Sorcescu(foto4) și Nicolae Prusanu. (Sursa – Prahova Eroica nr 1 din 2011)

Monumentul Vânătorilor a fost construit în cinstea prahovenilor din Batalionul 2 Vânători (condus de Alexandru Candiano-Popescu), care a contribuit hotărâtor la prima mare victorie românească din Războiul de Independență, atacul de la Grivița (30 august 1877).

După război, un grup foști combatanți, împreună cu alți tineri entuziaști, au început să strângă fonduri pentru ridicarea monumentului. În 7 ani au contribuit, se spune, nu mai puțin de 20.000 de oameni, din toată țara, și construcția a fost acordată sculptorului Giorgio Vasilescu.

Demn de știut, impresionantul monument a fost dezvelit la 12 octombrie 1897 și are o concepție amplă, triumfală. Combină în jurul unui obelisc înalt de granit, așezat pe un soclu cubic, elemente simbolice din bronz, reprezentând, în vârf, un vultur cu aripile desfăcute, ținând în cioc un stindard, statuile a patru vânători, precum și altoreliefuri cu scene de luptă, alegorii prezentând pe Zeița Victoriei.

Amplasat, inițial în zona Parcului Gării, ani buni înainte de 1989, monumentul străjuia ceremoniile de trecere în rândul pionierilor ale multor generații de elevi din Ploiești și nu numai.

foto: wikipedia.org, Monumente Istorice – Prahova