Specificatii Tehnice la ANVELOPE – Informatii de la Vadrexim.ro (P)

Pe flancul oricarei anvelope sunt trecute mai multe specificatii tehnice, specificatii pe care ar trebui sa le cunosti daca vrei sa faci alegerea corecta pentru masina ta. Cauciucurile sunt de o mare importanta pentru siguranta ta si a celorlalti participanti la trafic, fie ca sunt anvelope de iarna fie ca sunt anvelope de vara.

Atunci cand alegi anvelopele trebuie sa stii ca exista cateva informatii care trebuie sa fie respectate cu strictete. Specialistii in anvelope de la Vadrexim.ro ne vor explica mai jos pe cele mai importante dintre acestea.

Dimensiunile anvelopei
Daca avem de exemplu o anvelopa cu dimensiunile 205/ 60 R16, asta inseamna ca: 205 corespunde latimii in milimetri, 60 este raportul dintre inaltimea flancului si latimea sa si R16 corepunde diametrului sau in inchi sau toli.

Dimensiunile adecvate ale anvelopelor au fost determinate de catre fabricantul masinii pe baza unor studii si teste efectuate. Acestea ne garanteaza o securitate maxima si performante optime pentru masina.

Sunt situatii in care pe anumite masini avem o anumita dimensiune recomandata pentru anvelope iarna si o alta dimensiune de anvelope recomandata pentru anvelope de vara.

Daca nu vei tine cont de aceste informatii s-ar putea sa compromiti siguranta ta si a celorlalti participanti la trafic. Dimensiunile anvelopei sunt trecute pe flancul acestora precum si pe certificatul de inmatriculare al masinii tale.

Clasele de performanta ale anvelopei

Pe eticheta anvelopei sunt insemnate clasele de consum si aderenta la franarte, precum si nivelul de zgomot. Clasele de consum si aderenta la franare sunt notate de A la E, A fiind cea mai buna clasa si E cea mai slaba.

Indicii de viteza si de sarcina ai anvelopei

Indicele de viteză ai anvelopei sunt marcati cu litere din alfabet pe anvelopa si inseamnă viteza maximă cu care un automobil dotat cu aceste anvelope poate parcurge în siguranță drumul. Este recomandat ca autovehiculele să aibă cauciucuri cu indice de viteză egal sau superior vitezei maxime pe care acestea o pot atinge.

Indicele de sarcina la anvelope inseamnă sau ne spune care este greutatea maximă care poate apăsa pe o singură roată, de aceea el se mai numește și indice incărcare anvelope. Există tabele ale indicilor de sarcină unde fiecărui marcaj îi corespunde o greutate maximă, pe care anvelopa o poate suporta.

O anvelopa mai poate contine si informatiile urmatoare:

-O sigla sub forma unui triunghi cu un fulg inauntru care arata daca aceasta este omologata pentru iarna.

-Presiunea maxima, alaturi de inscriptia MaxLoad, sunt cifre care indica presiunea maximala pe care o anvelopa o poate primi la rece.

-DOT-ul anvelopei, ultimile patru cifre indica saptamana si anul in care a fost fabricata anvelopa. O anvelopa care are inscriptia 2136, inseamna ca a fost fabricata in a 21-a saptamana a anului 2021. Chiar daca banda de rulare poate sa fie inca destul de adanca, nu poti folosi o anvelopa mai veche de 10 ani.

Mai multe informatii despre anvelope poti afla de pe www.vadrexim.ro. Tot aici poti comanda anvelope si jante orice dimensiune cu LIVRARE GRATUITA Oriunde in Romania.