Simulare de atac terorist la Statia Calareti a SC Conpet SA

Primul exercițiu de intervenție antiteroristă de mare anvergură a avut loc în astăzi la una dintre cele mai mari stații de pompare a țițeiului din Europa. Intervenția specializată, care a avut ca scop gestionarea atacului unei grupări infracționale care amenința cu detonarea unei încărcături explozive amplasate într-un autoturism, s-a desfășurat la Stația Călăreți – CONPET S.A., situată la 50 de kilometri de București.

 

„Evenimentul de astăzi a fost o reușită și țin să evidențiez prestația colegilor din Conpet, dar și colaborarea acestora cu celelalte instituții abilitate care au participat la această acțiune”, a precizat Liviu Ilași, Directorul General al Conpet, care a deschis evenimentul alături de prefectul județului Călărași.

 

Instituțiile care compun Sistemul Național de Prevenire și Combatere a Terorismului (SNPCT) – Serviciul Român de Informații, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență – au mobilizat, pentru această intervenție, jandarmi, luptători antitero, pirotehniști și pompieri. Exercițiul de intervenție anti/contrateroristă de la Călăreți face parte din programul „Securitatea Energetică a României”, pe componenta „Securizarea Sistemului Național de Transport al Țițeiului prin Conducte”.

 

CONPET S.A. deţine infrastructură critică naţională, în baza Hotărârii de Guvern nr. 1198/2012 privind desemnarea infrastructurilor critice naţionale. În acelaşi timp, Sistemul Naţional de Transport al Țițeiului administrat de CONPET S.A. este de importanţă strategică, conform Legii Petrolului nr. 238/2004. Tema aplicației de astăzi a fost „Intervenția specializată a forțelor din cadrul Sistemului Naţional de Prevenire și Combatere a Terorismului pentru rezolvarea unui incident complex, de natură teroristă, la un obiectiv din cadrul Sistemului Național de Transport al Ţițeiului prin Conducte, aflat în competenţa Jandarmeriei Române pe linie de pază şi protecţie”.

 

La locația situată în apropierea localității Călăreţi funcționează o staţie de pompare intermediară, complet automatizată, prin care se vehiculează ţiţei provenit din import sau extras din platforma continentală a Mării Negre. Stația este situată pe principala rută de transport ce face legătura între Constanţa şi rafinăriile, respectiv depozitele petroliere amplasate în Ploieşti şi Piteşti, fiind o subunitate modernă care deține, pe lângă automatizarea tehnologică, sistemeinteligenteantiefracție și de detectare a intrușilor, respectivde protecție la incendii.

 

“Livrarea țițeiului către rafinării, în condiții de maximă siguranță, este o problemă de securitate națională. În acest sens, managementul societății, prin implicarea la toate nivelurile ierarhice și prin luarea unor decizii proactive, a implementat politici care faciliteaza reducerea riscurilor de securitate și restabilirea, în cel mai scurt timp, a stării de normalitate la nivelul activității specifice”, a precizt Liviu Ilași, directorul general al CONPET S.A.

 

La acțiune au fost invitați să participe oficiali de rang înalt şi reprezentanţi ai unor instituţii centrale şi companii naţionale – Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Serviciul Român de Informaţii, Agenția Naţională pentru Resurse Minerale, Transgaz SA, Transelectrica SA, Romgaz SA şi Oil Terminal SA.

 

Ce s-a intamplat efectiv?

 

Astăzi, la ora 05.30, un grup infracțional care revendica eliberarea unor membri ai săi, aflați în spații de detenție din România, pătrunde în forță, cu un autoturism, în Stația de pompare Călăreți. Alertați de sistemul de detecție perimetrală, angajații stației încearcă să îi oprească, însă infractorii se baricadează într-o clădire de unde amenință că vor detona o încărcătură explozivă plasată în autoturism. Apelate prin Sistemulul Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU 112), forțele de intervenție din cadrul Sistemului Național de Prevenire și Combatere a Terorismului (SNPCT) sosesc la locul amenințării. Efectivele specializate ale Jandarmeriei Române reușesc capturarea răufăcătorilor, dar nu înainte ca aceștia să încerce incendierea unuia dintre rezervoarele de petrol. Imediat după capturarea infractorilor, echipa de intervenție pirotehnică antitero a Direcției Județene de Informații și un detașament al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Călărăşi intervin pentru rezolvarea amenințării cu bombă și iau măsurile necesare pentru stingerea incendiului, respectiv înlăturarea pericolului de explozie la rezervorul de petrol. Dispozitivul exploziv este extras din interiorul autoturismului și neutralizat, iar incendiul este lichidat înainte să afecteze elemente sensibile de infrastructură din cadrul stației.