Servicii sociale, medicale și educaționale, lupta cu abandonul scolar, canalizarea, standardul de viata al cetatenilor, prioritati pentru administratia din Berceni

E firesc ca la început de an și... chiar mai înainte, gospodarul dintâi al unei comune, în speță PRIMARUL, să-și facă așa, prospectiv, o listă cu priorități pentru întreg anul, că doară… anotimpurile vin și trec, vremea-i mai bună sa mai rea, dar problemele rezidă și… comunitatea vrea și așteaptă rezolvări, nu doar… PROMISIUNI sau planuri.

E firesc ca la început de an și… chiar mai înainte, gospodarul dintâi al unei comune, în speță PRIMARUL, să-și facă așa, prospectiv, o listă cu priorități pentru întreg anul, că doară… anotimpurile vin și trec, vremea-i mai bună sa mai rea, dar problemele rezidă și… comunitatea vrea și așteaptă rezolvări, nu doar… PROMISIUNI sau planuri.

Ei bine, din am aflat care este situația din acest unghi, la Berceni. Mai ales că observăm că primarul localității pare conectat de-a binelea (la propriu!) cu tot ceea ce se întâmplă, fiind interesat nu doar unilateral (să zicem strict pe parte de investiții) de dezvoltarea comunei.

Un prim aspect despre care ne-a vorbit primarul Cosmina Ramona Pandele este problema canalizării, al cărui stadiu de lucru este undeva la 10-20% și care, în opinia sa, ar avea ca „punct terminus” anul 2022. Proiectul este unul amplu, necesar, mai ales pentru standardul de viață al cetățenilor, având finanțare prin PNDL2.

Edilul, însă, ține să explice că asta nu înseamnă că revolvarea canalizării înseamnă, automat, ceea ce s-ar putea numi „piroritatea 0”.

Primarul recunoaște că, în ansamblu, sunt multe de făcut. Dar, ca amploare și impact, o chestiune cumva… delicată este aceea a dezvoltării, la nivel local, aserviciilor sociale, medicale și educaționale.

„Este cumva, un cumul de inițiative care trebuie puse în practică și care vizează toate aspectele și toate straturile comunității. De la problemele stricte de asistență medicală eficientă și în condiții decente, la educarea populației, la discuții și propagarea relației eficiente medic-pacient, pentru că multe personae vârstnice nu mai sunt în stare săîși vadă singure d esănătate, nu au posibilități, au probleme medicale, nu au aparținători sau au copiii/rudele plecate poate chiar și peste hotare și consideră că nu își permit să meargă la oraș pentru investigații medicale. Pe de altă parte, vrem să încercăm să prevenim și să conliem familiile și elevii în ceea ce privește ABANDONUL ȘCOLAR și, mai mult, să convingem copiii că, prin carte, prin învățătură, își pot depăși condiția, își potasigura viitorul. Este, de asemenea, o chestiune complexă care iar se leagă și de bătrânii care se trezesc singuri să-și crească nepoții în vreme ce părinții pleacă peste hotare sau, în unele cazuri, tinerele familii s edestramă, și copiii ajung să fie crescuți de cine știe ce rude, nu neapărat de bunici. E o problemă socială care are impact pe viitor și vrem să punem lucrurile în ordine, spre binele copiilor de acum și a generațiilor care urmează”.

Edilul ne-a explicat că, din această perspectivă, încă de anul trecut a fost demarat un recensământ, s-a mers cum s-ar spune „din poartă în poartă”, pentru a vedea exact cu ce probleme (și din ce cauze!) se confruntă fiecare familie, pentru a se găsi soluții pentru a stopa acest exod și pentru materializa soluții astfel încât copiii să-și finalizeze studiile și să nu mai aibă de gând să pribegească printre străini.

„E o realitate. Ne pleacă copiii, bătrânii sunt neputincioși, uneori prea săraci și poate chair dezinteresați chiar de soarta lor… Cine spune că nu are probleme în comunitate din perspectiva asta minte. Sunt probleme peste tot. Nu putem să ne prefacem că nu sunt și trebuie să ne implicăm să le rezolvăm. Nu cu vorbe!”, spune cu năduf Cosmina Ramona Pandele, dar cu hotărârea să „MIȘTE” în bine lucrurile. Ți tocmai de aceea, la toate acestea se adaugă încă multe alte proiecte și inițiative care, pe rând,vor prinde viață.