Sediul Primariei din Urlati ar putea fi… demolat! Vorbim de o cladire istorica, creatie a arhitectului Toma Socolescu! Interventie Pro Patrimonio

„Astăzi Pro Patrimonio a trimis care Primăria orașului Urlați, Consiliului Local al Orașului Urlați şi Direcția județeană de cultură Prahova o scrisoare prin care se solicită reanalizarea proiectului de hotărâre prin care urmează să decidă demolarea vechii clădiri a primării, construită de arh. Toma Socolescu în 1929 și construirea unei noi clădiri.

 Considerăm că soluția optimă este păstrarea clădirii vechi, consolidarea și reabilitărea acesteia la standardele moderne necesare unei bune funcționări și conservarea valorilor de patrimoniu și identitate locală și națională prin clasare acesteia ca monument istoric.

 În sprijinul acestei solicitări prezentăm următoarele argumente:

– Clădirea istorică are valoare identitară pentru oraș și demolarea ei va distruge o parte din memoria și specificul locului. Chiar instituția primăriei pierde un reper, un simbol care reprezintă chiar orașul;

– Clădirea a fost realizată de un arhitect foarte valoros (Toma Socolescu) din perioada interbelică care a realizat clădiri importante în Ploiești și județul Prahova, fapt care conferă o valoare culturală și identitară deosebită clădirii primăriei;

– Pentru problemele structurale, care sunt folosite ca argument pentru demolare, există soluții diverse de consolidare, fapt care nu justifică demolarea, precum și fonduri pentru realizarea acestor lucrări;

– Politicile europene, concentrate în conceptul New European Bauhaus, pun accent pe reconversia și valorificarea clădirilor istorice și descurajează demolările. Sustenabilitatea însemnă a valorifica la maxim a ceea ce există și a adapta și aduce la standarde moderne o clădire, fără a recurge la soluția demolării (care reprezintă o acțiune cu impact mult mai mare asupra mediului – deșeuri, poluare, pierderea identității locului etc.).

 A păstra și reabilita o astfel de clădire istorică, chiar dacă nu are statut de monument istoric înseamnă a înțelege valoarea și potențialul ei, a reda comunității un simbol identitar și a întări prestigiul instituției.

 O astfel de decizie reprezintă un model de politică urbană europeană adaptată contextului actual și un bun exemplu pentru alte orașe”.

Mesajul a fost postat marți, 24 mai, pe pagina de socializare a Pro Patrimonio- organizaţie non-guvernamentală (ONG).

 N.R. unele surse susțin că, în legătură cu acest subiect extrem de sensibil, primarul orașului, Marian Măchițescu,  ar fi declarant presei centrale că expertizele tehnice comandate de primărie arată că imobilul nu poate fi consolidat, iar după demolare clădirea veche va fi reconstruită în detaliu.

Desigur, îI vom contacta pe edil pentru a obține punctul său de vedere.

Credite foto: foto 1 şi 2 – Clădirea vechii primării Urlaţi, Street view //  foto 3 – arhitect Toma Socolescu – Wikipedia.