SE PLAMADESTE O TRADITIE?! AR FI MINUNAT: CONCERT IN CURTEA BISERICII

Muzica de calitate a răsunat aseară în curtea Bisericii „Sf. Andrei” din Ploiești, unde orchestra simfonică a Filarmonicii „Paul Constantinescu” a susținut un nou concert în aer liber. A fost, în fapt, cel de-al doilea eveniment găzduit ingenios în acest spațiu înălțător, emoționant…

Și da, ingenios, pentru că numai un gând luminat poate duce muzica în concert, în spațiul plin de duh și liniște la unui lăcaș de cult.

Sunetul ridicat la rang de artă a vibrat și a rostit versete din marile creații lăsate moștenire spre a ne convinge că  „Muzica este o revelație mai mare decât toată înțelepciunea și filosofia”, după cum spunea Ludwig van Beethoven.

Programul a fost, ca de fiecare dată, unul DE COLECȚIE: Concerto Grosso op. 6 nr. 1, de Georg Friedrich Haendel (solist Petru Lupan, Suita „Holberg”, op. 40, de Edward Grieg și „Adagio”, 4 bis, de Piotr Ilici Ceaikovsky.

„Muzica este o lege morală. Ea dă suflet universului, aripi gândirii, avânt închipuirii, farmec tinereții, viața și veselie tuturor lucrurilor. Ea este esența ordinii, înălțând sufletul către tot ce este bun, drept și frumos”. (Platon)