Scoala din Paulesti ce poarta numele arhitectului Toma T. Socolescu. Ce mesaj profund transmitea constructia initiala?

Deslușim taina unei minunate școli din Păulești, din cartea „Toma T. Socolescu Arhitect Român 1883-1960”, ce poartă semnătura Zinei și a lui Ionuț Macri.

„În 1944, Școala primară Mixtă din Păulești este ridicată parțial, construindu-se vestibulul principal cu cancelaria profesorilor și o bibliotecă, împreună cu aripa stângă, unde se află două săli de clasă (destinate inițial zonei pentru băieți).

În 1968, clădirea este completată, probabil urmărind proiectul original, cu încă un corp în partea dreaptă a intrării.

Clădirea este înălțată, iar în partea din spate, renunțându-se la propunerea inițială, care prevedea o sală de festivități, sunt construite săli de clasă.

  Este construită pe zidărie de cărămidă (cu centuri și buiandrugi de beton armat) și planșee din lemn de brad, cu trepte exterioare de beton-ciment mozaicate, frecate sau buciardate și pardoseli de mozaic plăci cu bordură turnată.

Ca finisaje s-au folosit cărămida presată pentru motivele decorative din fațadă și olanele prinse în ciment ca protecție pentru ziduri și pentru cornișele ferestrelor”.

 Dacă am contempla „un minut în plus” fotografiile-document din cartea amintită, am descoperi mesajul impresionant transmis de arhitect, mai cu seamă că vorbim de o școală din mediul rural. Luați aminte la minunăția de fațadă cu motive inspirate din costumele și țesăturile tradiționale, meșterite de secole de mumele satului…

Așadar, mesajul ar fi unul ce pare să ne aducă aminte de celebrul discurs al poetului-filosof Lucian Blaga, la Academia Română, n care vorbea de valorile nealterate ale satului, născător de veșnicie și tradiții, satul-idee, satul-univers al celei mai profunde copilării…

Din aceeași sursă aflăm că la lucrările de reparații de după 1977, fațada inițială este modificată: sistemul aparent de consolidare de beton armat alterează compoziția de ansamblu, finisajul cu decorația de cărămidă aparentă, ritmul original al raportului plin-gol.