„Satul romanesc- creatorul si pastratorul culturii populare, purtatorul matricei noastre stilistice”: Adunati intr-ale Sarbatorii de 1 Octombrie

Bunii și Bunele din Izvoarele Prahovei, pitoreasca localitate de pe Valea Teleajenului au sărbatorit ziua de 1 Octombrie CUM SE CADE… dar nu acasă, în satul lor!

Cu toții, dumnealor, sărbătoriții au mers întâi și au primit binecuvântare  în sfânta biserică, azi fiind Duminică dar și mare praznic duhovnicesc- Acoperământul Maicii Domnului apoi, au mers să zâmbească așa cum știu mai bine, straiului străbun și horelor de poveste cele-au încântat cândva tinerețea dar care… ce frumos!- le ține hangul pururea, întinerindu-le bătrânețea. Că doar nu degeaba veșnicia s-a născut și… dăinuie la sat.

Și, uite-așa, cu credință, cu duh și lumina, cu pas de joc străbun și-n „aripa” nestrămutată a straiului moștenit, Bunii și Bunele din Izvoarele și-au sărbătorit ziua… 1 Octombrie- Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice ca invitați de onoare la Adunați, un alt loc de poveste din dealurile Prahovei. Să bucure pe cei de-un leat cu dumnealor.

Demn, inspirat, frumos. Un impresionant „dialog cultural”, un dialog al inimilor, al tradițiilor și respectului reciproc.

Fapte trăiri, imagini. Confirmă, cu toate, ceea ce spunea Blaga: „satul românesc este creatorul şi păstrătorul culturii populare, purtătorul matricei noastre stilistice”; În opinia poetului-filosofnăscut în Lancrăm, satul este „unanimul nostru înaintaş fără de nume”, „o nemuritoare prezenţă, este singura prezenţă încă vie, deşi nemuritoare, nemuritoare deşi aşa de terestră”.

Priviți, contemplați!

Foto: Irina Claudia