Sarbatorita Zilei la Ploiesti, Biserica „Sfintii Imparati Constantin si Elena”, creatie a arh. Toma N. Socolescu

E EA sarbatorita zilei la Ploiesti. Maiestuoasa, alba ca o mireasa primind sarutul secoleleor si-al rugilor neintrerupte, una dintre cele mai vechi si mai frumoase lacasuri de cult din Ploiesti…

„In imediata apropiere a centrului orasului Ploiesti, situata intre strazile Take Ionescu, I.L.Caragiale si Marasesti, se inalta Biserica Sfintii Imparati cu hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena, una dintre cele mai importante din Ploiesti, avand proportiile unei catedrale si o infatisare care incearca sa o imite pe cea a manastirii Curtea de Arges.Demn de stiut, lacasul ocupa locul a doua biserici mai vechi. Despre prima nu se stie nimic. A doua a fost zidita in anul 1831, dupa cum ne arata pisania cu caractere cirilice cu urmatorul cuprins:

„Aceasta Sfanta si Dumnezeiasca biserica ce se praznuieste cu hramul Sf.Imparati Constantin si Elena, al doilea zidind-o din temelie Mitropolit fiind Kir Grigorie, prin osardia si cheltuiala dumnealor Kir Polihronie D. si Kir Boscul, impreuna cu alti mahalagii si pravoslavnici crestini. Leat 1831 august 29.”

Biserica impresioneaza prin coloanele puternice de la fatada, prin cele din interior, prin cele patru turle bine proportionate, ca si prin finetea ornamentarii.

Lungimea in interior este de 39m, latimea de 15,30 m, la sanuri fiind de 21,10 m. Boltile pronaosului si naosului si balustradele rasfirate de ambele parti sunt sustinute de opt stalpi maiestuosi si bogat impodobiti de pistura. Catapeteasma este facuta din lemn de stejar, sculptat cu deosebita maiestrie, reprezentand un camp bogat de dantelarie fina si elemente decorative lucrate cu multa arta, impodobita cu 11 icoane mari imbracate in argint.

Pictura inceputa in anul 1940 si terminata in 1945 este opera pictorului Nicolae Pana, avand ca indrumator pe profesorul I.D.Stefanescu, presedintele comisiei de pictura bisericeasca. Executata in tehnica „fresco” ea se patreaza in buna stare, invesmantand peretii interiori in chip bogat pana in anul 1977, cand cutremurul din 4 martie a deteriorat substantial pictura si turla mica, in 1986 stricaciunile au fost reparate . Un alt cutremur, din 30 august 1986, a afectat si mai mult pictura si structura bisericii . Lucrarile de consolidare au inceput in anul 1989 si s-au incheiat in anul 1999.

Compozitiile picturale impresioneaza si atrag prin caracterul lor personal, introducand o nota vie, calda si aratand straduinta pictorului de a realiza o pictura cu adevarat bizantina. Ansamblul este grandios, tonurile sunt calde si maiestrit imbinate, culorile armonioase si peisajul bogat. Portretele sunt remarcabile, au plasticitate si expresie, iar temele sunt insufletite de actiune. Numarul mare de teme si figuri zugravite, alcatuiesc o mica enciclopedie crestina, de esenta si spirit ortodox. In ziua de 14 noiembrie 1999, a avut loc slujba de resfintire savarsita de P.S.Vicentiu Ploiesteanul – vicar patriarhal, in fruntea unui sobor de preoti, protoereu fiind preotul Gheorghe Lazar”, este ceea ce consemneaza site-ul Primariei Ploiesti, din text LIPSIND numele arhitectului, nimeni altul decat Toma N. Socolescu (*Toma N. Socolescu este un arhitect neoclasic roman important de la mijlocul pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, s-a nascut in 1848 la Ploiesti si s-a stins din viata pe 22 noiembrie 1897 la Ploiesti. Primul arhitect roman din judetul Prahova care a studiat în Romania, el a participat in mare masura la planificarea urbana a orasului Ploiesti. Construieste multe cladiri publice in regiunea sa, Prahova, avand totodata particularitatea de a fi activat si ca antreprenor de constructii. Isi executa propriile planuri, ca si pe cele ale altor arhitecti).

Fiind o constructie monumentala, cu arhitectura cu radacini in„clasic”, cu o pictura deosebita in stil bizantin, Biserica Sf.Imparati ‘Constantin si Elena’ din Ploiesti este un reper atat pentru credinciosi, cat si pentru iubitorii de arta.

Ei bine, ceea ce trebuie sa poarte ploiestenii si prahovenii in inimi este ca Povestea Bisericii Sfintii Imparati Constantin si Elena din Ploiesti avea sa inceapa in secolul 18, cand va fi fost o biserica din lemn de stejar, in mahalaua „Majari“ sau „Pescari“, adica locul tranziatt in special de transportatoriii si negustorii de peste din urbe.

La 1 mai 1743, ceausul Petcu, impreuna cu sotia lui, Stana, a daruit o Evanghelie acestei biserici de lemn, pe care o cumparase cu sapte taleri, spre pomenirea familiei sale.

Foto: https://www.google.com/maps/place/, Facebook