Sambata, ZMEURA, sarbatorita la Gornet

Sâmbătă, 6 iulie, poftiți să vă bucurați de zmeură și… festival!

În fiecare vara, de ani buni, ZMEURA are meritată sărbătoare în comuna prahoveană Gornet. Și asta pentru că zona e una binecuvântată cu dar bogat din acest fruct parfumat și… miraculos din perspectiva proprietăților sale. Se spune că localnicii culeg în fiecare an… tone de zmeură aici, în acest loc pitoresc și rodnic. Ba chiar, statistic vorbin, cam jumătate dintre familiile de aici vând zmeură.

Așadar, ce mai stați?! Sâmbătă, 6 iulie, poftiți să vă bucurați de zmeură și… festival!

Zmeurul (Rubus idaeus) este un arbust tufos, peren, cu lăstari târâtori, cu tulpini drepte, arcuite spre vârf, cu ghimpi drepți, de forma unor ace, adeseori plasați numai pe partea inferioară. Zmeurul aparține familiei Rosaceae.

Frunzele sunt compuse din 3-7 foliole, dințate pe margini, verzi pe fața superioară, albicioase pe cea inferioară. Sunt folosite proaspete sau uscate la preparea de ceaiuri medicinale, care sunt recomandate pentru tratarea durerilor menstruale.

Florile zmeurului sunt albe, compuse din 5 sepale, 5 petale și numeroase stamine, și reprezintă o sursă importantă de nectar pentru albinele producătoare de miere.

Fructul, care se numește zmeură, este de culoare roșie, cu miros plăcut și gust acrișor-aromat. Zmeura se cultivă din două motive: pentru consumul fructelor în stare proaspătă și pentru procesare industrială. Din zmeură se extrage xilitolul, care este un îndulcitor artificial folosit mai ales în tratarea și prevenirea cariilor dentare.

Zmeurul înflorește începând din luna mai până în iulie. Crește spontan în locuri stâncoase, luminișuri de păduri, regiuni deluroase și muntoase. Poate fi intâlnit pe întreg teritoriul României, fiind o plantă specifică zonelor cu climă temperată.

Exemple de soiuri de zmeură: Polka, Heritage, Cayuga, Ruvi, Citria, Opal, Latham, Willamette, Veten, Noma, Sugana, Laszka.

foto: Facebook