Sa cante inima in tine, bun roman: 29 iulie- Ziua Imnului National

Ziua Imnului Naţional al României – “Deşteaptă-te române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848 – este sărbătorită an de an la 29 iulie, dată la care, în anul 1848, ”Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

Ziua Imnului Naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, care prevede că această zi va fi marcată de către autorităţile publice şi de către celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.

Zi cu ecou. Zi în care toate bătăile inimilor noastre cântă (și așa ar trebui să fie, de fapt, în fiecare zi!). Sărbătoare. De dragul unui simbol emoționant, înălțător, care ar trebui să ne aducă aminte nu doar… în calendar, să ne iubim neamul și țara!

Ar trebui să ne amintim azi că, acum 172 de ani, în 1848, în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, după ce s-a citit noua Constituţie, un grup de tineri, avându-l în frunte pe Anton Pann, a intonat pentru prima dată imnul Revoluţiei paşoptiste ,,Deşteaptă-te, române”; ulterior acesta a devenit imnul oficial al României.
La originea sa, se află poemul patriotic ,,Un răsunet”, scris de Andrei Mureşanu şi publicat pentru prima dată în suplimentul ,,Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann. Încă de la apariţie, imnul a fost menit să le insufle românilor curaj în momentele esenţiale, cum ar fi Războiul de independenţă, Marea Unire din 1918, Primul şi Al Doilea Război Mondial.

În anul 1998, la iniţiativa Senatului României, ziua de 29 iulie, a devenit Ziua Imnului Naţional. Acesta este considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.

LA MULȚI ANI, DRAGI ROMÂNI! LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!