S-a deschis TARGUL DE SFANTA MARIA la Valenii de Munte. PRIMELE IMAGINI

Au venit români cu mic, cu mare, prahoveni cu sufletul în credință și tradiții, meșteri, ansambluri, artiști și oameni bucuroși să țină sărbătoarea aici, pe plaiul binecuvântat al Vălenilor.

Mare Târg Mare s-a deschis în zi de praznic, de Sfântă Mărie Mare… la Vălenii de Munte!

Au venit români cu mic, cu mare, prahoveni cu sufletul în credință și tradiții, meșteri, ansambluri, artiști și oameni bucuroși să țină sărbătoarea aici, pe plaiul binecuvântat al Vălenilor, unde livezile, viile și gospodăriile și farmecul și bogăția Văii Teleajenului.

A început totul cu joc, cu cânt, cu glasul sfânt al marii sărbători creștine și, demn de apreciat, cu tot mai mulți oameni înveșmântați în straiele tradiționale…(chiar și oficialități!!!- și ăsta e semn bun!).

De luat în seamă, în multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile. (Muzeul Național al Țăranului Român )
Bătrânii spun că gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.
Această sărbatoare se ţine mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară şi pentru vindecări.

Bărbații îşi schimbă pălăria cu căciula, iar cei care mai sunt văzuţi cu pălăria după această dată sunt luaţi în râs de ceilalţi săteni. Tot acestora le este interzis să doarmă pe prispa casei, ori în târnaţ în această zi.

De știut, la praznicul de Sfânta Maria Mare

Se povesteşte că la Adormirea Maicii Domnului a fost jale mare. Pomii cu roadele cele mai frumoase s-au întâlnit şi, dând fiecare ce avea mai bun, au închipuit un pom care a fost purtat în fruntea procesiunii. Bostanul şi porumbul au făcut un buchet din floarea soarelui pe care l-au pus pe coşciug. De atunci, bostanul şi porumbul îngălbenesc la sărbătoarea Adormirii. La românii din Balcani este sărbătoarea cea mai mare, când toţi se întorc din călătorii şi fac nunţi. La toţi românii, legendele despre Maica Domnului sunt foarte numeroase. Temele lor sunt naşterea Fecioarei, Buna Vestire, istoriile cu Trif Nebunul care o ia în râs şi Maica îl blestemă, naşterea Mântuitorului, răstignirea, căutarea Mântuitorului, Adormirea Maicii Domnului călătoria în Iad şi minunile făcute de Maica Precesta. (Irina Nicolau – Ghidul sărbătorilor româneşti).

Detalii: https://www.primarph.ro/mare-targ-mare-de-sfanta-marie-mare-la-valenii-de-munte/

Foto: Florin Constantin