Primarul Ploiestiului, la conferinta Green Raport – Circular 7

Primarul Municipiului Ploiești, Adrian Florin Dobre, a participat, astăzi, la conferința Green Report – Circular 7, eveniment ce a avut loc la București și la care au luat parte oficiali ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, primari ai municipiilor reședință de județ, reprezentanți ai instituțiilor, companiilor și ONG-urilor reprezentative din domeniul protecției mediului.

În cadrul conferinței organizată de Green Report au avut loc dezbateri aplicate pentru elaborarea unor măsuri prin care să fie combătuta activ degradarea mediului înconjurător, respectiv identificarea căilor de îmbunătățire a managementului deșeurilor și creșterea țintelor de reciclare.

Totodată s-a pus în discuție și găsirea unor soluții pentru îmbunătățirea relațiilor dintre autoritățile locale, OIREP-uri (n.r. – Organizațiile care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului), societățile de salubrizare și stațiile de sortare, dar și care sunt soluțiile de dezvoltare și completare a noii legislații.

Reuniunea a adus în atenție și scrisoarea de notificare cu privire la deficiențele înregistrate în adoptarea normelor UE privind DEEE, transmisă, la începutul anului 2019, de către Comisia Europeană. Dacă România nu ia măsuri în acest sens, Comisia Europeană poate decide să trimită mai departe o notificare către Curtea Europeană de Justiție și să impună sancțiuni financiare semnificative.

Primarul Adrian Dobre a susținut, în acest context că, pe lângă conștientizarea necesității sistemelor de colectare selectivă este important și necesar sa se realizeze modificări legislative și programe naționale de finanțare, care să permită investiții, în plan local, pentru a se atinge țintele de reducere a cantității de deșeuri depozitate la rampă și de reciclare.

“În Prahova, există o asociație de dezvoltare intercomunitară, ADI (n.r. – Asociația de Dezvoltare Intercomunitare Parteneriatul pentru Managementul Deșeurilor Prahova), care a preluat de fapt și de drept responsabilitatea a ceea ce înseamnă colectarea deșeurilor și colectarea selectivă. Noi, ca autoritate locală, suntem o componentă a acestui sistem, în schimb nu avem o putere de decizie deși, în zona în care noi funcționăm, reprezentăm cam 70% din populația din zona respectivă. Nu există nici o variantă de finanțare care să ne permită nouă, ca autorități, să investim masiv pentru a putea realiza această reciclare în mod corespunzător. Într-adevăr, bugetele sunt șubrezite, ca să vă dau un exemplu, anul trecut, Ploieștiul a avut ca buget de investiții 8 milioane lei, iar ca să avem un sistem care să ne permită o reciclare corespunzătoare avem nevoie de cel puțin 15 milioane de euro pe care să le investim în oraș, ca să putem să discuta apoi de reciclare și să putem merge spre cetățeni să le explicăm că trebuie făcută reciclare.

În ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor, cred că este nevoie de sume importante de bani pentru a se investi în fluxul de preluarea a deșeurilor de la nivelul fiecărui producător și până la nivelul la care deșeurile respective ajung în rampa de gunoi.

Pe de o parte, așa se pot atinge și țintele pe care le avem în vederea reducerii cantității de deșeuri depozitate la rampă, dar și țintele de reciclare. Pe de altă parte, costurile pe care le avem ulterior, atunci când vorbim de a lucra la cauză, sunt mult mai mici decât costurile pe care le avem dacă lucrăm la efect.

Un alt aspect este o întărire a legislației și o prezentare foarte clară a atribuțiilor pe care le au autoritățile locale, cu ADI –urile. Deși sarcinile sunt în marea lor majoritate la nivelul ADI – urilor, investițiile ar trebui, în mod normal, să fie realizate de către autoritățile locale.

Am avut discuții la nivelul Ministerului Mediului pentru a se realiza programe prin care autoritățile locale să poată aplica, astfel încât să investim în această parte inițială de preluare a deșeurilor de la cetățean și de realizare a reciclării direct la sursa, la nivelul cetățeanului.

O altă chestiune importantă, pe lângă conștientizare, este modul în care cetățeanul trebuie să facă această reciclare. Nu toate ambalajele sunt deșeuri reciclabile, care reintră în circuitul economic. Acest tip de ambalaje poate fi utilizat în zona de obținere a energiei termice. Este necesar sa se facă modificări legislative și programe de finanțare pentru astfel de proiecte. Așa ne putem atinge toate tinetele pe care ni le-am propus.

Legislația este în sensul în care cel care produce deșeurile să și plătească cât produce. Lucrurile trebuie să fie văzute în altă cheie. Consider că dacă o să impunem o legislație prin care să plătești pentru cât produci, s-ar putea să ne trezim cu localități, comunități inundate de deșeuri, iar o soluție ar fi ca cel care reciclează să fie bonificat pentru cât reciclează. Să vedem la nivel național câți dintre primari își ating țintele de deșeuri reciclate, de reducere a cantităților de deșeuri duse la groapa de gunoi. Cum am mai spus, la Ploiești, anul trecut au fost 8 milioane lei investiții și, în schimb, 1,6 milioane de lei penalități. Aș fi investit, cu mult drag, banii aceștia pe care i-am plătit ca penalități pentru neatingerea țintei de deșeuri depozitate la rampă și a celei de reciclare, în sistemul local de reciclare, dacă legislația ne-ar fi ajutat în acest sens. Este mult mai bine și mai ușor să bonifici pe cel care reciclează și pe cel care face reciclare în mod corect”, a precizat edilul șef al Municipiului Ploiești, Adrian Florin Dobre.