Primarii, nemultumiti de repartizarea banilor de la Guvern

Mai mulți primari din Prahova reclamă faptul că repartizare fondurilor după noua formulă a Guvernului dezavantajează anumite bugete locale, care sunt văduvite de sume importante. Edilii au fost sfătuiți să trimită la Consiliul Județean Prahova adrese cu situația exactă a necesarului de fonduri.

 

Trebuie precizat că experimentul Guvernului, considerat de președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, drept „haiducie”, este valabil timp de șase luni, banii repartizați fiind pentru trimestrul I și II. „Fiecare primar va face o scrisoare, pentru că fiecare caz diferă de la un caz la altul(…) și m-am angajat că voi susține fiecare primărie în fața ministrului de Finanțe și a Comisiei de buget, săptămâna viitoare”, a susținut Cosma.
La rândul său, consilierul județean Adrian Dobre, a atras atenția, în ședința CJ Prahova, cu privire la o situație cu totul aparte. Primării cu un număr mic de locuitori au primit fonduri mult mai mari ca administrațiile cu un număr mai mare de locuitori, dar și cu nevoi mai mari la capitolul investiții.
„Aceste primării sunt primării încadrate cu o populaţie între 3.000 până la 7.000 de locuitori, mă refer la comune, şi marea majoritate a oraşelor se află în aceeaşi situaţie. O să dau un exemplu de localităţi, fără să se supere nimeni, pentru că nu este vina nici a primarului, nici a Consiliului Local. Am înţeles că localitatea Jugureni va primi aproape 20 de miliarde de lei, pe ceea ce însemna înainte taxe şi impozite locale, pe ce însemna cota din 18,5% (…), pe când Drăgăneştiul care are o populaţie de cinci ori mai mare, care are şapte sate şi de 10 ori mai mult ca număr de locuitori primeşte 17 miliarde de lei, la acelaşi capitol bugetar. Eu cred că este o anomalie şi acelaşi lucru se întâmplă şi la oraşe”, a susținut Adrin Dobre, în ședința CJ Prahova.
Pentru a fi siguri că doleanțele lor vor fi ascultate, unii primari au trimis deja adresele prin care anunță că au nevoie de fonduri atât la Consiliul Județean Prahova, cât și la Ministerul Finanțelor, dar și la Administrația Finanțelor Prahova.
„O să încercăm să corectăm acum ce se poate corecta, din ce fonduri au mai rămas la Fondul de rezervă, urmând ca dacă nu se poate corecta totul să se aplice varianta a doua, utilizarea fondurilor primite în cele șase luni, după care prin rectificarea de buget să se rezolve problema. În Prahova nu vor rămâne primării fără salarii plătite sau fără bani la spitale. Consiliul Județean Prahova a încheiat anul trecut cu un excedent bugetar de aproape 100 milioane de lei, pentru că am încasat fondurile europene. Am făcut un program special și am recuperat toți banii, astfel încât noi nu avem o problemă, cu toată diminuarea, cu haiducia asta pentru 9 județe ca să dea la altele”, a declarat Cosma.