Prahova: Plan rosu de interventie. Exercitiu ISU Prahova

Pompierii militari din cadrul ISU Prahova au organizat, luni, un amplu exercițiu de pregătire, care a avut la bază un scenariu complex.


La exercițiul de pregătire au participat zeci de pompieri militari, care, potrivit scenariului, au fost solicitați să intervină pentru salvarea de vieți, ca urmare a producerii a două evenimente majore. 

 

Exercițiul a început la ora 10.00, la Rampa CF Negoiești, aflată pe amplasamentul SC OMV Petrom Rafinăria Petrobrazi.

 

Conform scenariului, aici se afla garată o garnitură de vagoane cisternă cu etanol, în vederea descărcării şi pompării produsului către parcurile de rezervoare.

 

„Din cauza unei erori de utilizare a instalației, unul din furtunurile extensibile care aspira etanolul se sparge, o cantitate de aproximativ 10 m3 de etanol scurgându-se la nivelul solului. În continuare, datorită volatilităţii foarte mari, vaporii de etanol întâlnesc o sursă de aprindere şi se aprind,  producând o explozie, urmată de incendierea vagonului cisternă şi a produsului deversat la nivelul solului pe o suprafaţă de aproximativ 400mp. Explozia vaporilor de etanol răneşte grav trei persoane aflate în zonă, respectiv doi mecanici aparţinând GFR şi operatorul instalaţiei aferente Rampei Negoieşti. Urmare a incidentului produs pe amplasamentul rafinăriei, în jurul orei 10.10, pe drumul județean DJ 104 P, care face legătura între localitatea Negoiești și centura de vest a mun. Ploiești, la aproximativ 120 m de limita rampei CF Negoiești, din cauza exploziei și a suflului produs, un autocar care tranzita DJ 104 P și transporta 15 persoane, a intrat în balans, răsturnându-se în afara carosabilului. De asemenea, tot în acel moment un autoturism aflat în spatele autocarului, încercând să evite impactul cu autocarul, a intrat pe contrasens lovindu-se frontal cu un alt autoturism care circula din sens opus. Datorită frecării cu carosabilul, rezervorul de combustibil se perforează iar motorina scursă se aprinde, existând riscul exploziei acestuia. În urma impactului produs între cele două autovehicule, cele 4 persoanele aflate în autoturisme au fost grav rănite și încarcerate. În urma evenimentului rutier au rezultat 19 victime, dintre care 16 grav rănite”, a prezentat scenariul ISU Prahova.