Poate se infiripa o traditie…

Imagini surprinse la catedrala Sf Ioan Botezătorul din Ploiești pe 17 mai 2020. Rarissim pentru „Orașul aurului negru”, dar cu atât mai sublim. Și, dacă v-am spune că și joi, 28 mai, de Ziua Înălțării Domnului și a Eroilor neamului… a fost cam la fel…

Cine știe, ce frumos ar fi să se înfiripe o asemenea tradiție aici, în miezul orașului și, tot mai mulți ploieșteni să prefere să vină la biserică în costum tradițional românesc, în semn de respect pentru datul străbun!!!

Deocamdată, salutăm inițiativa și ne bucurăm, sincer că și ploieștenii țin să pună în lumină tezaurul moștenit din bătrâni!

***Portul popular reprezintă o recapitulare simbolică a întregii mitologii şi cosmogonii de început.Tainele meşteşugului de a confecţiona îmbrăcămintea – nu se învăţau din cărţi – ci de la femeile satului. Se transmiteau din generaţie în generaţie – de la mamă la fiică. Fetele nu se măritau până nu ştiau să toarcă şi să ţeasă.

În timpul lucrului, femeile spuneau o rugăciune ortodoxă pentru comunicare cu divinitatea: „Cămara Ta Mântuitorule, o văd împodobită. Şi îmbrăcăminte nu am ca să intru într-însa. Luminează-mi haina – taina sufletului meu! Si mă mântuieşte, Mântuitorul meu”. Aşadar – costumul popular era taina sufletului femeii – slavă a întregii familii.


Sursa foto: Liliana Stefan