Ploiesti: Vernisajul expozitiei de pictura Stefan Pelmus

Marți, 17 septembrie 2019, la ora 17, va avea loc la Muzeul Judeţean de Artă Prahova Ion Ionescu-Quintus, din Ploieşti, B-dul Independenţei nr.1,vernisajul expoziției de pictură a artistului plastic ȘTEFAN PELMUȘ.

Motto: „Picturile mele seamănă cu o icoană a sufletului”

„Meditez mult, ca oricare alt om, asupra timpului, vieţii, morţiişi mi-ar plăcea ca, prin intermediul picturii mele, să regăsesc acel mult visat echilibru interior, acea îndelung căutată împăcare de sine“. (Ștefan Pelmuș).

“M-am gândit să privesc pictura maestrului Pelmuș din perspectivă creștină. […] Mă uit la ea cucerit din pricini sufletești încă nedeslușite…La prima vedere văd un fel de bestiariu, ciudat, care îmi alimenteazăîn subconștient o semnificație apocaliptică. […] La a doua privire Ștefan Pelmuș se regăsește din plin în miezul cuvintelor inspirate: tăria din mijlocul apelor, verdeața odrăslită, iarba purtătoare de sămânță, păsări care zboară peste pământ, toate târâtoarele pământului după felul lor, înotătoarele cele mari, peștii mărilor etc. De-abia la a treia privire îmi dau seama că pictorul nu rămâne descriptiv până la capăt. El intervine cu un duh aparte care (…) are în centru , la baza sau foarte aproape de centru Inima sau, mai de fiecare dată, Potirul (…)” (Ioan Pintea).

“(…) Puse alături unele cu celelalte, cu chipul lor material, cu culori intense, simbolurile se relaționeazăîntre ele în funcție de apropierea sau depărtarea de centru sau de margine. În interacțiune se stabilesc ierarhii, atracții și respingeri, dar singur, privitorul este suveran pe traseul sau de la un simbol la altul, în funcție de ceea ce dictează propriul lui interior. (…) Datorită lui Ștefan Pelmuș, multe dintre semnele acestea consacrate deja, stau, cu haina lor de carne, lângă semnele lor contrare. Nimic din toate acestea nu ar fi fost, dacă timpul n-ar fi adunat în mințile noastre de la începutul existenței omenirii până acum, semne care să ateste trecerea noastrăîn eternitate”. (Adriana Barna)

Cine este Ștefan Pelmuș                              

Născut la 19 august 1949, la Valea Călugărească, județul Prahova, „una dintre “cetățile” mari de pe Drumul Vinului. Bunicul sau era administratorul celei mai celebre podgorii interbelice, Letohay. Tatăl său a fost aviator, iar unchiul lui, care  venea câteodată să surprindăîntr-o acuarela frumusețea viilor, a fost cel care si-a dat seama ca micul Ștefan e un pictor talentat. El i-a convins părinții să-l dea la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza“ din București.

Au urmat facultatea, căsătoria, jobul de profesor de desen la Tulcea, copiii. A deschis un atelier de creație la Tulcea și a expus, prima oară, în București, în 1980. Liviu Tudor Samoilă, Nicolae Grigorescu, Tudor Octavian, Cornel Radu Constantin, Corneliu Antim, Gavril Țărmure, Adrian Chira i-au fost prieteni adevărați, care l-au ajutat, spiritual dar și logistic, să se desăvârșească.“.(Alexandra s blog – Istorii pe simeze)

Absolvent al Academiei de Artă „N. Grigorescu” din București, în 1972, promoția prof. Ion Sălișteanu și Ilie Pavel, specialitatea pictură, Ștefan Pelmuș a avut numeroase expoziții personale începând din 1985 și până în prezent, în străinătate: Danemarca, în cadrul Festivalului Francofoniei din Copenhaga, Franța, la Galeria „Eșpaceart 103” din Paris, dar și în majoritatea galeriilor de artă de prestigiu din România.

În expoziții de grup, Pelmuș a expus la Budapesta, la galeriile „Natura” și „ArtToday”, la Dusseldorf, la Galeriile „Ep” și “Bathomburg” și, tot în Germania, la Galeria „Arnold Jotzu”.

Pelmuș a mai expus la Rotterdam și Eindhoven – Olanda, a participat la Bienala de la Kosice, a fost prezent pe simeze la Zoersel, Edegen si Bruxelles – Belgia si a participat la Bienala de Artă din Ankara -Turcia. Lucrările sale au fost apreciate la galeriile “Wiesbaden” și “Art Bodensee” din Austria, precum și la Stockholm, în Suedia, opera sa artistică fiind la fel de bine primită la Paris, la Galeria „Saint Germain” și la Galeria Fundației de Artă „Soleil de L’Est” care, în 2002, i-a acordat Premiul Bienalei de Artă.

Ștefan Pelmuș este apreciatși în România, fiind recompensat cu Premiul I la Bienala de Artă „Gh. Petrașcu” din Târgoviște, cu Premiul special „G. Tattarescu” București și cu Premiul U.A.P.R. pentru pictură, și Premiul Saloanele Moldovei, la Chișinău.