Ploiesti: Vernisajul expozitiei de pictura „Persistenta memoriei” a lui Vasile Troian

Joi, 24 octombrie 2019, la ora 17.00, va avea loc la Muzeul Judeţean de Artă Prahova Ion Ionescu-Quintus, din Ploieşti, B-dul Independenţei nr.1, vernisajul expoziției de pictură „Persistența memoriei” a artistului plastic VASILE TROIAN.

„O expoziție cu memorie, produsă în și din memorie, o experiență inspirată de Salvador Dali, creată de Vasile Troian.

Vasile Troian este un artist plastic temerar al explorărilor artistice. Își desfășoară activitatea atât la New York, cât și în București. Absolvent al Universității de Arte Plastice din Iași, promoția 1987, ca șef de promoție, activitatea lui profesională s-a desfășurat sub impulsul deschiderii date de anii ‘90. Până să se stabilească la New York a călătorit în Europa pentru a cunoaște granițele fenomenului artistic de dinainte de mileniul trei.

Despre Memorie. Ce este?

Un automatism, unul psihic. Informația este codificată, stocată, recuperată… aceștia sunt pașii prin care ființa noastră dobândește continuitatea identității în timp. Fără dimensiunea mnezică am trăi doar prezentul clipei, ne-am bloca într-o buclă de încercări și erori.

Salvador Dali, atunci când a finalizat capodopera Persistența Memoriei a decis: „Va trebui într-o zi să îmi întorc propriile ceasuri moi pentru ca acestea să îmi arate ora memoriei absolute, care este ora adevărată și profetică.”

Persistența? Suntem într-un muzeu… persistența este ca o mantră pentru noi… dar când vine vorba de cea a memoriei spirituale? Mai întrebăm oare vreun expert conservator?

Vasile Troian a înțeles capcanele silogismului lui Dali. A creat un ciclu de lucrări ce demonstrează cum memoria nu este un mecanism de conservare eficient: în timp aceasta sintetizează și alterează fidelitatea experiențelor. Așa se nasc amintirile. Pe pânzele lui Troian acestea sunt teme ilustrate de contururi, forme, culori și texturi pe când, în noi, devin relicve ce le-a abandonat timpul în trecerea sa peste noi sau abandonate de noi înșine când trecem buimaci prin timp.

Dimensiunile semnificative ale lucrărilor pe pânză, culoarea de ulei păstoasă, pusă în tușe structurale, inoculează senzația unui câmp tactil, mâinile ne vor tresări vrând să afle cum se simte culoarea, retina își va electriza receptorii vrând să simtă textura culorii. În acel moment vom ști că fiecare particulă din noi are memorie proprie și vom pleca să o căutăm pe cea a sufletului.“ (Muzeul Brukental Sibiu, Prezentarea expoziției „Persistența memoriei“)

VASILE  TROIAN                

Vasile Troian s-a născut în Poduri, județul Bacău, România.

Educaţie:

A studiat la Universitatea de Arte din Iași (1983-1987), unde și-a primit B.F.A. în pictură.

Expoziții:

2018 – „Persistența memoriei”, Muzeul Național Brukenthal, Sibiu, România.

2002 – „International Young Art 2002”, ArtLink @ Sotheby’s, Amsterdam, Tel Aviv, New York

1999 – „În spatele lucrurilor”, Muzeul din Ianchelevici, La Louviere, Belgia

1994 – „Lucrări noi”, Kunstlerforum, Bonn, Germania

1994 – „2Francofonie”, Monnaie de Paris, Paris, Franța

1993 – Galerie Efeuhaus, Wernigerode, Germania

1992 – „Art Romanes”, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spania

1991 – „Arta românească contemporană”, Galeria Szombathelyi, Budapesta, Ungaria

1990 – „A deveni”, Galeria Simeza, București, România

1989 – „Interferențe’, Galeria Eforie, București, România

1988 – „Bienala București”, Muzeul Național de Artă, București, România.