Ploiesti: Vernisajul expozitiei de grafica Tudor Banus

Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“ vă invită miercuri, 3 iulie 2019, ora 17, la sediul muzeului, Ploieşti, B-dul Independenţei nr. 1, la vernisajul expoziţiei de grafică „Delir controlat“ a artistului plastic Tudor BANUȘ.

„Cunoaştem de multă vreme, ilustratorul de presă Tudor Banuş, un virtuos al graficii, a cărui inventivitate ne siderează şi care colaborează cu titlurile cele mai prestigioase ale presei internaţionale (în Franţa în special, în Le Monde).

Se ştie mai puţin că Banuş este şi pictor, poate pentru că ocaziile de a-i vedea pictura sunt mai rare. Iată una ce nu trebuie în nici un caz ratată, efectul de surpriză este garantat.

Ar fi greu de caracterizat acest artist inclasabil, ce amestecă genurile, temele şi stilurile cu o plăcere debordantă. Ne-ar fi cu atât mai greu sa interpretăm aceste imagini complexe, saturate, ce arată corpuri goale ce n-au nimic academic şi o sumedenie de creaturi ce par a veni direct din subconştient, doar dacă nu vin cumva din amintirea unei culturi eteroclite, în acelaşi timp arhaice şi futuriste, înfricoşătoare şi comice.

Încercând să exprim starea de sideraţie în care e cufundat observatorul tablourilor lui Tudor Banuş, remarc că lucrurile se întâmplă ca şi cum aş vrea să-l povestesc pe indescifrabilul Gerome Bosch. De la autorul ‘Grădinii deliciilor’, Banuş nu a moştenit numai gustul pentru formele aglomerate, ci şi puterea lui de transmutare; de la organic la mecanic, de la vegetal la animal, punţi insolite trec mereu de la una la alta. Aglomeraţii ciudate cresc la Banuş ca şi la Bosch. În mod formal, similitudinile sunt frapante, dar filosofic vorbind ele sunt chiar mai tulburătoare. Se poate paria ca Tudor Banuş este un pesimist care nu-şi face iluzii in ceea ce priveşte umanitatea. Bosch o vedea avansând, într-un car cu fân, către eternul infern. Tudor Banuş o acompaniază în drumul său către un apocalips inevitabil, în timp ce, din când în când are forţa să ne facă să râdem. Aceasta nu este cea mai mică dintre calităţile lui diverse şi deconcertante.“ (Jean-Luc Chalumeau, critic de artă – februarie 2005)

                                Tudor Banuș

Născut în 8 iulie 1947, Bucureşti. Diplomat în arhitectură. Studii de pictură la Şcoala Națională de Arte Frumoase din Paris. Stabilit în Paris din anul 1972.

A avut peste 60 de expoziţii personale în Franţa, Statele Unite, Elveţia, Austria, Germania, Belgia, Marea Britanie.

A ilustrat peste 25 cărţi de autori celebri printre care Jules Verne, fraţii Grimm, Thomas Jefferson, Jack London, Didier Decoin, Doris Lessing, Mircea Cărtărescu, Ion Barbu, Șerban Foarță etc.

Din 1976 colaborează cu peste 50 ziare şi reviste, din care Le Monde, Die Zeit, The New York Times, L’Express, Le Point, Marianne etc.

În 1979 obține premiul pentru cea mai frumoasă carte pentru tineret cu „Muzicanţii din Bremen” de Frații Grimm.

Câteva expoziţii personale: Librăria Shakespeare Paris, Palatul Palffy Viena, Lyn Kottler Gallery New York, Centrul Cultural Köln, Germania, Galeria Oxus, Paris, Galeria Bernard Lethu, Geneva, Galeria Der Zeichner München Germania, Galeria Jardin de la Paresse, Paris. Dehnburger Hof, Nürenberg, Germania. Centrul Cultural Boulogne. Primaria din La Rochelle. Klingspor Museum, Frankfurt pe Main, Germania. Galeria Jan de Maere, Bruxelles, Belgia. Agentia Havas, Neuilly-sur-Seine, Franţa. Eurogallery Londra, Marea Britanie. Galeria Martin-Caille, Paris. Goethe Institut, Schw. Hall. Dumont Liedenmann Museum, Düsseldorf. Galeria Centre Rachi. Schlossgalerie Gaildorf, Germania. Laboratoire Antic, Basel. Galerie Christian Croset, Nogent. Galerie du Forez, Paris etc.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 3-21 iulie 2019, la parterul Muzeului de Artă Ploiești, zilnic, între orele 9.00-17.00, lunea închis.