Ploiesti: Muzeului Ceasului, singurul din Europa, a fost redeschis

Timp de aproape doi ani și jumătatate Muzeul Ceasului a fost închis în vederea reabilitării clădirii. Proiectul de reabilitarea a Muzeului Ceasului “Nicolae Simache” a fost demarat la jumătatea anului  anului 2013, cu fonduri Regio, prin Axa Prioritară 1.

 

 

Valoarea totală a proiectului a fost de 5.005.298, 73 lei. Durata de implementare a fost de 36 de luni. Lucrările de restaurare și consolidare propuse prin proiect au recuperat întreg repertoriul de finisaje și decorații, redându-se în acest fel edificiului valoarea arhitecturală originară. Totodată, lucrările au vizat consolidarea structurii, refacerea modenaturii fațadelor, a tâmplăriei, a finisajelor interioare , a tencuielilor, a pardoselilor, extinderea instalațiilor electrice, de apă și canalizare. Au mai fost executate lucrări de amenajare exterioară, trotuare de protecție, alei, împrejmuire, spații verzi, a anunțat Consiliul Județean Prahova.

„Patrimoniul Muzeului Ceasului “Nicolae Simache” numără în prezent peste 4000 de piese și componente specifice, de mare valoare și atractivitate, ilustrând evoluția sistemelor de măsurat timpul din secolele al XVI – lea –  al XIX –lea, de la primele ceasuri – cadranele solare, ceasuri arzătoare, cu apă sau nisip  – până la ceasornicele mecanice, cutiile muzicale ce funcționează cu mecanismele de la ceasornice, precum și ceasurile-bijuterii. Cele mai vechi ceasuri din colecție sunt cele de tip astronomic datând din anii 1544 și 1562, creații ale orologierilor Jakob Acustodia (Olanda) și respectiv Jeremias Metzker din Ausburg. Din aceeași categorie fac parte și cadranele solare din secolele XVII și XVIII, unul dintre acestea fiind semnat: Butterfield – Paris (1690). O altă piesă deosebită ca mod de funcționare, dar ca și vechime, este clepsidra (ceasul cu apă) realizat de Charles Rayner în anul 1654 la Londra”, precizează sursa citată.

Muzeul Ceasului “Nicolae Simache” din Ploieşti, unicat în reţeaua muzeala din România, a fost înfiinţat în anul 1963 de către profesorul Nicolae Simache (1905- 1972). Iniţial avea titulatura “Ceasul de-a lungul vremii” şi funcţiona cu un patrimoniu de cca 300 de piese, într-o sala a Palatului Culturii din Ploieşti. Mărirea patrimoniului a impus mutarea lui într-un spaţiu adecvat, fapt petrecut în anul 1971. De atunci până în prezent muzeul funcţionează într-o clădire de epocă, monument de arhitectură, de la sfârşitul secolului al XIX-lea (cca. 1890), care a aparţinut magistratului şi politicianului Luca Elefterescu. Casa păstrează în linii generale arhitectura şi decoraţia originală, în stil romantic, iar iniţialele primului proprietar se regăsesc şi astăzi încadrate într-o splendidă feronerie pe uşile de la intrare.

La evenimentul de astăzi au mai participat: consilieri judeţeni, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai ministerului Culturii precum şi ai muzeelor aflate în subordinea Consiliului Judeţean Prahova.