Ploiesti: Expozitie de pictura Maria Jarda

Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“ organizează joi, 7 februarie 2019, la ora 17.00, la sediul muzeului din Ploieşti, B-dul Independenţei nr. 1, vernisajul expoziției de pictură: „culoare, natură, sentimente“ a artistei Maria Jardă.

„CULOARE. NATURĂ. SENTIMENTE – expoziția personală a Mariei Jarda prezintă un parcurs firesc al creației: Culorile sunt cele ce îi permit să dea o formă concretă admirației sale pentru tema principală: Natura. Iar pentru Maria Jarda culoarea este viață, este forță, este mesaj, în sine. Sentimentele sunt cele ce stau la baza creației, ele fiind responsabile de felul în care plasticiana se raportează la subiecte, atunci când pictează. Sentimentele sau SENTIMENTUL, generic spus, reiese din fiecare lucrare a sa – cel pus pe pânză, cu pathos, și cel resimțit de privitor, în fața lucrării. Sentimentul este vectorul prin care starea pictorului ajunge la ochiul și la sufletul celui ce privește.

 

Natura este o constantă a activității sale artistice, fie că este vorba de pădure, cu ai săi copaci ce leagă pământul de cer, într-o ascensiune ce ne poartă și pe noi către înalt, prin felul în care filtrează lumina pentru a ne induce stări de contemplare.

 

Compozițiile cu flori sunt prilej de a aduna, în mănunchiuri, stări de beatitudine, de revărsare a sentimentului de frumos. Având o predilecție către vazele cu flori, regăsim în lucrările sale corespondente cromatice și compoziționale cu lucrări ale marilor nume ale artei românești, aducându-ne, încă o dată, în apropierea clasicilor.

 

Marinele sunt și ele o altă formă de a reda, pe pânză, interioritatea artistului, sensibilitatea sa de a vedea într-un țărm, profilat pe un apus scăldat în culoare, o stare de cald și de freamăt, în egală măsură. Marea sa, calmă ca redare, ajunge la țărm, pentru a se odihni, după o lungă și trepidantă aventură, în larg. Apusul – final de zi și de călătorie, e martor tăcut al ajungerii la destinația finală.

 

Culoarea este cea care, trecând prin sentiment, dă o reprezentare sensibilă a naturii Mariei Jarda, în toata splendoarea sa.“ (Mimi Necula, jurnalist)

 

Maria Jarda (foto: intactmediaacademy.ro) este licențiată UNArte – Facultatea de Arte Plastice, București, absolventă a masterului de Pictură, sub îndrumarea profesorilor Horea Paștina și Mihai Sârbulescu și membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

 

Numără, până în prezent, două expoziții personale (2015 și 2018) și mai multe participări la expoziții de grup, cea mai recentă și mai importantă fiind în cadrul Bienalei de Artă „Ion Andreescu”, de la Buzău – 2018, alături de participanți din 10 țări, de pe 4 continente. Anul 2011 i-a adus premiul III, acordat de Centrul Cultural „Dunărea de jos”, Galați, în cadrul expoziției „Orașul amintirilor”.

 

Lucrările sale se află în colecții particulare din țară și din străinătate (Statele Unite ale Americii, Spania, Franța, Thailanda).

 

Maria Jarda este un pictor care, deși tânăr, ne aduce un suflu proaspăt al unor teme clasice. Însă, maniera sa de a se raporta la clasic și la clasici este una sinceră, autentică, reușind prin lucrările sale să ne țină, în același timp, în prezent și în trecut, continuând tradiția marilor pictori, precum Camil Ressu sau Alexandru Ciucurencu.