Ploiesti: Expozitie de icoane

Marți, 26 aprilie 2016, la ora 17.00, va avea loc, la Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, din Ploieşti, B-dul Independenţei nr.1, vernisajul expoziţiei „Icoana între bizantin și gotic” a artistului Lucian Oprea.

 

„Expoziția artistului plastic ploieștean Lucian Oprea, găzduită de Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“ este rodul unei îndelungate experiențe în domeniul iconografiei ortodoxe. Așa cum spunea poetul Mihail Eminescu „credința zugrăvește icoane-n biserici“, credința artistului aduce în fața iubitorilor de frumos, chipuri de sfinți, realizate în tehnica marilor iconografi ai acestui neam. Arta sa răspândită în țară și străinătate, apreciată de foarte mulți oameni, este o dovadă a faptului că, la începutul unui secol în care știința este atotputernică, există artiști care ne amintesc de o lume spirituală de care nu putem să ne desprindem. (Victor Adam, Colecționar de artă).

 

Lucian Oprea, născut în 1963 la Ploiești, face studii libere artistice de desen, pictură și sculptură, iar în 2004 devine membru colaborator al UNAP Ploiești. Participă la lucrări de restaurare de pictură murală la importante monumente prahovene, cum ar fi: Biserica „Sf. Trei Ierarhi“ Filipeștii de Pădure, Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ Mărgineni, Biserica „Adormirea Maicii Domnului“, Mănăstirea Sinaia, Biserica „Sf. Ioan Botezătorul“, schitul Prodromu din Sf. Munte Athos, Grecia; are lucrări de restaurare și realizare de elemente decorative arhitecturale din ipsos și fațade clădiri, cum ar fi: „Casa cu grifoni“ Câmpina, Prahova. Participă la Tabăra Internațională de creație plastică „Vasile Grigore“ Hârsa, comuna Plopu, Prahova, în 2015. Are lucrări iconografice în colecții particulare în: România, Italia, Spania, Grecia, Canada, SUA, Ungaria.