Concert-EVENIMENT: Tribut Billie Holliday, la Filarmonica

Una dintre cele mai apreciate voci ale jazz-ului românesc, Luiza Zan, alături de membrii formației Ploiești Jazz Trio, concertează duminică, 11 octombrie 2020, de la ora 19.00, pe scena Sălii “Ion Baciu” a Filarmonicii “Paul Constantinescu”.

Sorin Zlat (pian), Răzvan Cojanu (contrabas) și Laurențiu Ștefan (tobe) vă pregătesc un program deosebit, impresionant, chiar. Concertul, Tribut Billie Holliday, este primul din actuala stagiune de jazz a Filarmonicii ploieștene și aduce un binemeritat omagiu unei nemuritoare stele a jazz-ului.

*Născută în primăvara anului 1915, la începutul anilor ’30, celebra artistă se mută la New York. Stabilită în cartierul Harlem, Holiday începe să cânte în diverse cluburi.

În jurul anului 1932 a fost “descoperită” de către John Hammond la un club ce se numea Monette’s. Primul cântec înregistrat apare un an mai târziu – în 1933 – „My Mother’s Son-In-Law”. În această perioadă are primele succese ca dansatoare. Și… pentru că cele mai frumoase lucruri se întâmplă toamna, pe 23 noiembrie cântă la teatrul Apollo – după care primește critici favorabile. Mai târziu va lucra cu alte legende ale jazz-ului -Lester Young, Count Basie, sauArtie Shaw– fiind una din interpretele de culoare ce colaborează cu muzicieni albi. Cu toate acestea – încă era nevoită să intre prin ușa din spate în fața spectatorilor.

Din păcate, însă, în jurul anilor ’40 devine dependentă de heroină– ea recunoscând că, d efapt, fumează marijuana încă de la 13 ani. Consumul de droguri i-a afectat și vocea – și au făcut ca înregistrările să nu mai fie așa pline de viață – ca la început – ci mai pesimiste.

Impactul ei asupra altor artiști nu poate să nu fie luat în considerație. Chiar și după ce a murit, Billie Holiday a influențat cântărețe ca Janis Joplin sau Nina Simone.

O voce superbă, din acelea despre care se spune că au miez divin. Totul în straiul unui talent rafinat. O artistă care rămâne în caretea de aur a jazz-ului.

***Biletele, valoare de 25 lei (întreg), 15 lei (pensionari) și 5 lei (elevi/studenți) sunt disponibile la casa de bilete a Filarmonicii sau online, pe www.filarmonicaploiesti.ro Relații suplimentare și rezervări: 0734 335 067.

foto: Fine Art America