(P) Legea 121 – 3 puncte de luat in considerare de administratorii de afaceri!

legea 121 din 2014

Dupa cum probabil stii, legea 121 se refera la toate masurile si reglementarile aferente eficientei energetice. Aceasta lege a fost emisa in Romania ca urmare a unei legi europene. Aceasta din urma are rolul de a eficientiza energetic tot blocul European, in special cel de Est, intr-o perioada de timp destul de scurta.

De exemplu, afacerile create dupa anul 2020 trebuie sa aiba un coeficient de eficienta energetica foarte ridicat, aproape de 100%, din start. Nu se mai accepta afacerile care ar fi in stare de orice pentru a-si atinge scopurile aferente profitului – afectarea mediului inconjurator fiind una dintre problemele principale.

Astfel, daca administrezi o afacere, iata 3 puncte pe care ar trebui sa le iei in considerare privind aceasta lege!

Ce presupune, mai exact, legea 121?

Aceasta lege presupune, in prima instanta, realizarea unui audit energetic industrial asupra companiei sau firmei tale. Acest audit are scopul de a evidentia toate problemele de eficienta energetica pe care le intampini si care te previn sa ai o afacere cat mai verde, dupa cum s-ar spune.

Dar astat nu e tot! Conform legii in vigoare, entitatea care realizeaza auditul are si obligatia de a-ti prezenta metode si modalitati prin care poti imbuntati eficienta energetica a afacerii tale. Aceasta trebuie sa creeze un plan in conformitate cu legea 121 pe care ti-l va prezenta si iti va spune cum il poti implementa.

Trebuie sa faci schimbari la nivel administrativ?

Raspunsul ar fi: si da si nu. Ce trebuie sa faci este sa angajezi un manager energetic care se va ocupa de respectarea si implementarea planului realizat de auditorul energetic. Acesta poate fi desemnat de organele corespunzatoare sau poate fi angajat in regim propriu, dupa cum s-ar spune.

In orice caz, managerul energetic trebuie sa fie certificat de Ministerul Energiei sau de o entitate relevanta in domeniu, dupa caz. Acesta va sta in compania sau firma ta pana cand intri in limita acceptabila de consum energetic anual mentionata in legea 121 sau pana cand aceasta este eficienta energetic complet.

Beneficiezi de ajutor din partea statului?

Da – categoric da. Eficienta energetica nu este un lucru usor de atins, mai ales de companiile care detine echipamente si utilaje destul de vechi. Din moment ce automatizarea acestora nu prea este posibila, firma va trebui sa achizitioneze utilaje noi. Acestea din urma pot prezenta costuri de sute de mii sau chiar milioane de euro.

Din fericire, Statul Roman are puse la punct diferite initiative si fonduri care pot fi accesate de afacerile care sunt pe cale sa implementeze un plan de eficienta energetica pentru legea 121. Trebuie doar sa stii care sunt acestea si cand ar trebui accesate.

Vrei sa afli mai multe despre legea 121?

Mai multe informatii privind acest subiect pot fi gasite pe platforma Elsaco ESCO. Totodata, aceasta entitate iti sta la dispozitie si daca ai nevoie de un audit energetic industrial pentru firma sau compania ta.

Echipa de experti Elsaco are in spate peste 7 ani de experienta in domeniul energetic si este un lider de piata cand vine vorba de eficienta plus energie!