OUG privind migratia primarilor a fost adoptata

OUG care permite migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată, azi, de Guvern.

 

”Trebuie să deblocăm activitatea autorităţilor locale şi mai trebuie să facem şi un pic de dreptate, că nu cine strigă mai tare are dreptate. Toţi aleşii locali din România în 2012 au fost aleşi USL, cu Crin Antonescu şi cu Victor Ponta lângă ei, şi azi s-au trezit pedelişti, cu Blaga şi Iohannis”, a spus Victor Ponta. El a precizat că îşi asumă Ordonanţa de Urgenţă şi că în aceasta va fi stipulat un termen de 45 de zile, în care aleşii locali vor avea posibilitatea să îşi aleagă partidul fără să îşi piardă mandatul. Iniţial proiectul de act normativ prevedea un termen de 10 zile în care aleşii locali să-şi poată alege partidul.

 

Dacă ordonanţa va intra în vigoare la 1 septembrie, odată cu depunerea la Parlament, aleşii locali vor putea opta pentru un partid până la jumătatea lunii octombrie, cu două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale.

 

Ambasada SUA: „Suntem ingrijorati cu momentul ales”

 

Ambasada SUA s-a declarat îngrijorată în legătură cu momentul ales de Guvern pentru adoptarea ordonanţei de urgenţă care va permite aleşilor locali să îşi poată alege partidul din care fac parte fără a-şi pierde mandatul. ”Am auzit argumente pro şi contra ordonanţei propuse cu privire la aleşii locali. Suntem îngrijoraţi în legătură cu momentul ales. Ne-am exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanţe de urgenţă şi credem că măsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis şi transparent care permite organizarea unei dezbateri la care să poată participa liber toate partidele politice, societatea civilă şi toate părţile interesate”, se arată într-o declaraţie a Ambasadei SUA remisă, joi, agenţiei MEDIAFAX, înaintea începerii şedinţei de Guvern.

 

Basescu: „Fac un apel la Guvern la responsabilitate”

 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că face un apel la Guvern şi la „responsabilitate” să nu emită ordonanţa de urgenţă referitoare la „transferul primarilor” şi a cerut Avocatului Poporului, pe care l-a acuzat de „sabotarea democraţiei” să o atace la CC dacă ordonanţa va fi aprobată. „Fac un apel la Guvern, la responsabilitate, să nu se emită Ordonanţa cu privire la transferul primarilor”, a spus preşedintele Băsescu, precizând că, dacă va fi emis, acest act „arată spaima lui Victor Ponta, care ştie că nu poate câştiga alegerile prezidenţiale şi încearcă să îşi creeze un avantaj”. Şeful statului a spus că face un apel şi la Avocatul Poporului, care prin inactivitate sabotează democraţia.

 

„Mai încerc un apel. (..) Dacă mâine vom avea un Guvern care în lipsa lui Ponta va fi atât de inconştient încât să emită Ordonanţa care permite o perioadă de mercato pentru primari, îl rog cu anticipaţie să o atace imediat la CC”, a mai spus Băsescu. Referitor la această Ordonanţă de urgenţă legată de transferul de primari, şeful statului a susţinut că „Victor Ponta are nevoie ca aerul de acest act normativ, pentru că, altfel, nu poate ajunge preşedinte”.

 

ACL Prahova: „Atacam decizia la toate instantele posibile”

 

ACL Prahova si-a prezentat, tot azi, un punct de vedere legat de acest subiect, intr-o conferinta de presa la care au luat parte Roberta Anasatase – presedintele PDL PRahova si Mircea Rosca – liderul PNL Prahova. ”Astăzi este zi neagră pentru democraţia din România, odată cu adoptarea acestei Ordonanţe de Urgenţă. Încă o dată exerciţiul democratic lipseşte total Guvernului Ponta. Nu a existat o dezbatere a acestei ordonanţe, acest lucru a fost reclamat chiar de organizaţiile aleşilor locali, fie că vorbim de Liga aleşilor locali, fie că vorbim de preşedinţi de consilii judeţene sau de primari. Nu a existat niciun fel de dezbatere şi acest lucru a fost reclamat şi de Ambasada Statelor Unite şi trebuie să ştiţi că această reacţie vine în urma unei scrisori trimise de către membrii ACL tuturor ambasadelor Uniunii Europene şi Ambasadei Statelor Unite ale Americii. A fost doar un prim demers făcut de noi, care va continua pe cale juridică, atacând în toate instanţele posibile această Ordonanţă de Urgenţă”, a afirmat preşedintele PDL Prahova.

 

Anastase a mai spus că, în opinia sa, această ordonanţă reprezintă ”un abuz care nu este făcut întâmplător”, iar după adoptarea acestui act normativ ”ceea ce s-a întâmplat până în momentul de faţă se va agrava pe zi ce trece, pentru că presiunile asupra primarilor au devenit insuportabile”.

 

Liderul PDL Prahova, partid care în acest judeţ are cel mai mare număr de primari, a spus că există cazuri în care primarii au fost ameninţaţi că soţiile lor care au locuri de muncă în instituţii publice vor fi date afară sau au fost ameninţaţi cu controale la firmele copiilor lor.

 

Roberta Anastase a spus că nu vrea să dea nume pentru că nu vrea să le pună în situaţii ”dificile” pe respectivele persoane.