Omagiu Astor Piazolla, joi, la Filarmonica ploiesteana

Analia Selis (voce) și Mariano Castro (pian și aranjamente orchestrale), vă dau întâlnire joi, 23 septembrie, de la ora 19.00, la un concert extraordinar – Centenar Piazzolla în care orchestra simfonică ploieșteană îl va avea la pupitrul dirijoral pe Tiberiu Oprea.

Repetițiile sunt în toi!

Un eveniment, o… sărbătoare, în cinstea unuia dintre marii muzicieni ai lumii.

Astor Pantaleón Piazzolla a fost un muzician argentinian, compozitor și virtuoz instrumentist la bandoneon, a revoluționat muzica de tango, creând ceea ce s-a numit „Tango Nuevo”, replică a tradiționalului tango argentinian.

Reîntors în mar del Plata în 1936, face parte din mici grupuri muzicale locale, dintre care unul adoptă stilul sextetului Vardaro, al cărui exponent, violonistul Elvino Vradaro, va continua și în viitor să cânte împreună cu Piazzolla.

În 1938, sosește laBuenos Aires și intră în ansamblul celebrului interpret la bandonéon, Anibal Troilo. Piazzolla se dovedește și un bun pianist și ia contact cu stilul muzical avangardist al epocii. Spiritul inovator al lui Piazzolla se dezvoltă în mod real începând din anul 1944 , când, după ce se desparte de Troilo, își formează propria orchestră cu care acompaniază pe popularul cântăreț, Fracisco Fiorentino . Împreună lansează 24 de titluri, printre care faimoasele tangouri „Nos encontramos al pasar”„Viejo ciego” și „Volvió una noche”. În această perioadă înregistrează și primele sale două tangouri instrumentale, „La chiflada” și „Color de rosa”, compuse încă în stil tradițional. Până în 1948 lansează peste 30 de tangouri imprimate pe discuri, dintre care unele au deja valoare antologică: „Taconeando”„Tierra querida”„La rayuela”„Para lucirse” sau „Contratiempo”. Piazzolla se dovedește a fi un compozitor genial în genul muzicii de tango, plin de originalitate și de inspirație neegalată. Compozițiile lui intră în repertoriul celor mai importante orchestre din Argentina, ca Anibal TroiloOsvaldo Fresedo și José Basso.

Trebuie apreciat, de asemenea, că Astor Piazzolla a compus benzile sonore pentru mai mult de 50 de filme.

Criticii de specialitate spun că, prin crearea „noului tango” (tango nuevo), Piazzolla revoluționează acest gen muzical într-o formă colorată, cu un limbaj ritmic original, spirit puternic dramatic și pasionat. Compozițiile sale au intrat în repertoriul marilor orchestre cu participarea unor interepreți renumiți. Piazolla a demonstrat că Tango-ul poate fi expresia eternă a spiritului uman.

Biletele, în valoare de 30 lei (întreg), 20 lei (pensionari) și 10 lei (elevi/studenti) sunt disponibile la casa de bilete a Filarmonicii și online, aici: https://filarmonicaploiesti.ro/…/concert-simfonic…/

Biletele virtuale, pentru vizionarea on-line a evenimentului, sunt disponibile aici: https://virtualconcerthall.ro/…/bilet-virtual…/

Detalii și rezervări: +40 734 335 067