Oare cine-o mai pune „la tampla gandului”?! O cruce de piatra ce sta la povesti cu veacurile, la Starchiojd

Stă de veacuri.. ca un munte… Aici, în pământul vechi și bun al Starchiojdului. A ocrotire și întru închinare, a liniște și… taină. Așteaptă să dea binețe la tot omul, și să privească-n ochi, cu taină și înțelepciune, pe orișice copil, pe orice tânăr ori bătrân ce trece pe dinainte-i.

Oare cine mai știe vrerea, oare cine ar mai putea să o asculte, ori să-și „reazime” gândul de dânsa?!

Cruce din piatră (Cod LMI : PH-IV-m-B-16932) în comuna Starchiojd. Crucea este datată 1781.

(interesant ar fi de deslușit inscripția…, încă destul de lizibilă, dar cu litere chirilice; de asemenea, ar fi de deslușit simbolistica medalionului central, care poartă amprenta unor elemente florale).

Comuna Starchiojd este atestată documentar la 10 iulie 1418.

Unii dintre moșneni de aici s-au despărțit la un moment neprecizat din istoria Țării Românești și au întemeiat sat nou pe Bâsca: Chiojdu Mic. Cert este că, în prima jumătate a secolului al XVI-lea, cele două sate erau despărțite, aceasta rezultând din actul din 1548, păstrat în regest și, mai ales, din actul din 21 august 1562, care hotărnicește o parte din moșia Chiojdului de pe Bâsca. Acest ultim document menționează punctele de reper ale hotărniciei din 1562, care există și în prezent: Rotarea, Valea Teiului, Benia, Curmătura Cranei, Lacul fără Fund, Siriul, Obârșia Păcuriței, Piatra Lerei, apa Bârsei etc.

Conform hărții Țării Românești întocmită de stolnicul Constantin Cantacuzino în anul 1700, întreaga vale a Bâscei făcea parte din județul Săcuieni.

foto: Monumente Istorice – Prahova