O imagine-simbol din Campina altor vremuri

Câmpina: Erupția unei sonde în 1924.

WOW! Imaginea Schelei Gachița este afișată , după cum se vede, pe o carte poștală veche… semn că la că..a acea vreme, tare se mai mândreau oamenii locului cu bogățiile pământului, cu zestrea ce a pus-o natura în adâncurile Prahovei…

Repere din istoria locului… repere care nu ar trebui uitate…

1886 – ing. Ion Gheorghiu, executorul testamentar al petrolistului D.V. Hernia (decedat în 1885), construiește o rafinărie ce avea o capacitate de prelucrare de 125 tone cu scopul de a distila petrolul extras. Aceasta a fost ridicată pe platoul Bucea în zona autogării actuale.

  • 1887 – același ing. Ion Gheorghiu sapă pe malul râului Doftana o sondă montată pe gura unui puț de petrol adânc de 145 m. Aceasta a produs eruptiv circa 500 tone/zi. Este prima sondă săpată la Câmpina.
  • 1890 – se constituie la Câmpina prima schelă petroliferă din țară, din primele cinci sonde.
  • 1895 septembrie 17 – se întemeiază marea societate de petrol „Steaua Română” cu sediul în oraș.
  • 1897 – societatea „Steaua Română” va cumpăra de la moștenitorii Hernia, acea suprafață de 305 ha bogată în petrol pentru suma de 5,5 milioane de lei-aur.
  • 1897 octombrie – intră în funcție rafinăria societății „Steaua Română”, care marchează începutul prelucrării moderne a petrolului în România. La timpul său, a fost considerată cea mai mare din Europa și cea mai modernă, având o capacitate de prelucrare de 1200 tone/zi.
  • 1897 – societatea olandeză „Amsterdam” amenajează pe râul Prahova, în zona orașului, o hidrocentrală cu o putere de circa 220 kW. Ea va folosi curentul electric produs la săparea primelor trei sonde. Este considerată o premieră mondială în domeniul petrolului.

Sursa foto: Pap Zoltán