O biserica din Gherghita, pe calea pieirii… Si, odata cu ea, istoria locului!

Zidurile lăcașului din Gherghița sunt… tot mai fisurate și decojite, acoperișul de tablă ordinară este ruginit, pictura interioară e, parcă, pe calea pieirii...

Aceasta e… un soi de lecție de istorie. Prăfuită, în „sertarul” unui sat. E Biserica Domnească „Sf Procopie” (Cod LMI : PH-II-m-A-16503) din Gherghița. Lăcașul a fost ridicat în 1641, pentru a celebra victoria lui Matei Basarab asupra lui Vasile Lupu, în noiembrie 1639, în bătălia de la Nănișori.

Astăzi, deși are o importanță istorică deosebită, biserica este nereparată de multa vreme și se află, din păcate, într-o degradare continuă, în constrast absolut cu… surata ei din cartierul Ploieștean Mihai Bravu, cea mai veche Biserică din ploiești, citorită la 1639 de Matei Basarab.

Zidurile lăcașului din Gherghița sunt… tot mai fisurate și decojite, acoperișul de tablă ordinară este ruginit, pictura interioară e, parcă, pe calea pieirii, iar curtea bisericii a devenit izlaz…

Și-i păcat. Mare. Dar cine oare să facă ceva, să pună o mână de dragoste și-un car de suflet ca această biserică să mai dăinuiască?!?!

foto: Monumente Istorice – Prahova