MOMENT ISTORIC la SINAIA: Se refac Aleile Pelesului si se construieste statuia Regelui Mihai

Marți, 22 septembrie 2020, a avut loc la Sinaia semnarea Protocolului de colaborare pentru proiectul de refacere a aleilor de poveste ale Peleșului și pentru construirea statuii Regelui Mihai.

Documentul a fost semnat în curtea Primăriei orașului Sinaia, în prezența Alteței Sale Regale Principesa Sofia, de către dl Bogdan GHEORGHIU, Ministrul Culturii, Vlad OPREA, Primarul orașului Sinaia și dl Ion TUCĂ, Vicepreședintele Asociației Patrimoniul Regal Peleș.

Declarația dlui Vlad OPREA, Primarul orașului Sinaia:

„Sinaia este legată de Familia Regală a României, iar inima și centrul regalității în România este Sinaia.

În urmă cu 12 ani, am avut bucuria de a-l întâmpina, chiar în acest loc, pe Majestatea Sa Regele Mihai, cu ocazia reîntoarcerii lui acasă, în Sinaia, după mai bine de 60 ani. Memoria Regelui Mihai va fi mereu vie în inima sinăienilor.

Mă bucur că în parteneriat cu Asociația Patrimoniului Regal Peleș și Ministerul Culturii reconstituim patrimoniul cultural sinăian și că anul viitor vom expune statuia Regelui Mihai I al României în centrul orașului, cu ocazia centenarului nașterii acestuia la Castelul Foișor.

Mă bucur că de astăzi, a fost demarat proiectul de reabilitare al traseelor istorice de pe Domeniul Regal Peleș, prin care vom revitaliza cele mai speciale zone de belvedere din Munții Bucegi. Prin acest proiect, 7 km de alei și drumuri pietruite, vor oferi turiștilor și sinăienilor oportunitatea de a descoperi sau redescoperi Domeniul Peleș și traseul montan care duce până la Stâncile Franz Joseph.”

Declarația dlui Bogdan GHEORGHIU, Ministrul Culturii:

„Anul viitor se vor împlini 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai al României și este o responsabilitate pentru Ministerul Culturii să marcheze acest moment prin intermediul unui parteneriat cu Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș și cu orașul Sinaia. Țin să precizez că acest protocol de colaborare vine ca urmare a îmbunătățirii relației cu Casa Regală, încă din prima lună a guvernării liberale. Așa cum am mai menționat, parteneriatele cu administrațiile locale sunt esențiale pentru revitalizarea spațiului cultural, dar și o soluție pentru promovarea și valorificarea patrimoniului.”

Declarația dlui Ion TUCĂ, Vicepreședintele Asociației Patrimoniul Regal Peleș:

„Acest oraș a fost creat de Regele Carol I și nu este doar un oraș turistic este un oraș istoric și cultural, care aduce, în atenția românilor, valorile promovate de Familia Regală a României.”

Protocolul de colaborare semnat astăzi, sub egida Familiei Regale a României, stabilește cadru general al colaborării, în vederea realizării și amplasării statuii Regelui Mihai I al României în Esplanada George Enescu din Sinaia, precum și reabilitarea aleilor de pe Domeniul Regal Peleș.

Amenajarea Domeniului Regal Peleș se va realiza de către cei 3 semnatari, în colaborare cu profesori și studenți ai Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, Facultatea de Horticultură și Peisagistică din București și cu membrii Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București.

La invitația Alteței Sale Regale- Principesa Sofia, participanții au vizitat la sfârșitul evenimentului Castelul Peleș și Esplanada George Enescu.

Sinaia: un oraș de poveste, un oraș regal ce păstrează pentru totdeauna file de istorie ce au înrâurit destinul neamului.