Ministrul Afacerilor Externe din Gambia, vizita oficiala la Sinaia

„L-am avut ca oaspete pe domnul Mamadou Tangara Ministrul Afacerilor Externe a Republicii Gambia, fost ambasador al ţării sale pe lângă ONU”, transmite primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea.

„L-am avut ca oaspete pe domnul Mamadou Tangara Ministrul Afacerilor Externe a Republicii Gambia, fost ambasador al ţării sale pe lângă ONU”, transmite primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea.

Așa cum aflăm de la edilul-șef al Perlei Carpaților, focusul întâlnirii bilaterale a fost domeniul turismului și găsirea de soluții pentru dezvoltarea bilaterală în vederea promovării patrimoniului cultural și natural al ambelor țări.

*Gambia este o țară în vestul Africii. Capitala este Banjul.

Teritoriul Gambiei de astăzi a fost populat în secolul al XIII-lea de triburile Wolof, Malinke și Fulani.

Primii exploratori europeni, care au descoperit râul Gambia în anul 1455, au fost navigatorii portughezi Antoniotti Usodimare și Luiz de Cadamosto. Au urmat francezii care, în 1681, au întemeiat enclava Albredabut.

În secolul al XVII-lea mai mulți comercianți englezi s-au stabilit în Gambia.

În 1807 a fost abolită sclavia care reprezentase până atunci principala sursă de venit.

În anul 1843 Gambia a devenit colonie a coroanei Britanice. În timpul mișcărilor de abolire a colonialismului în Africa, în 1965 Gambia a fost recunoscută ca și națiune independentă în Commonwealth of Nations (Comunitatea Națiunilor), iar independența deplină a fost aprobată prin referendumul din 1970 și în data de 24 aprilie a aceluiași an, Gambia s-a proclamat republică, președintele acesteia fiind ales Dauda Kairaba Jawara.

În 1994, Dauda Kairaba Jawara a fost îndepărtat printr-o lovitură de stat, condusă de Căpitanul Yahya Jammeh. Cu ocazia aceste lovituri de stat Constituția a fost abolită, iar partidele politice desființate.

Yahya Jammeh a promis noi alegeri, pe care le-a organizat în septembrie 1996, câștigându-le cu 55% din voturi. În anul 1997 s-a orientat către o guvernare civilă și a ridicat interdicția împotriva partidelor politice de opoziție.

În septembrie 2004 Jammeh a câștigat un al treilea mandat și a ieșit câștigător la alegerile din 2011, când a primit 72% din voturi.

Suprafața totală a țării este de 10.380 km pătrați.

Teritoriul statului se întinde pe cca. 300 km de-a lungul fluviului Gambia.