Masa rotunda pe tema poluarii la Ploiesti

Primarul Municipiului Ploiești, Adrian Florin Dobre, a participat, astăzi, la masa rotundă ”Colaborarea și implicarea civică – soluția la problema poluării din Ploiești și Prahova”, eveniment inițiat de publicația Observatorul Prahovean, care a avut ca scop reunirea la discuții a tuturor reprezentanților autorităților publice locale și județene, societății civile, agenților economici, partidelor politice și mass media locale, privind reducerea poluării și a impactului acesteia asupra sănătății oamenilor.

Municipalitatea ploieșteană are deja în vedere problema poluării Municipiului Ploiești și astfel s-au demarat până în prezent o serie de acțiuni și proiecte, cu rol esențial în reducerea poluării. Primarul Adrian Florin Dobre a semnat, în luna octombrie 2019,  protocolul intitulat “Ploiești Verde”, un document prin care, alături de ONG-uri reprezentative, profilate pe activități de protejare a mediului, se pun bazele unui angajament pe termen lung, care oferă soluții pentru dezvoltarea orașului într-un mod eficient și sustenabil.

“Un lucru pe care l-am constatat cu toții este acela că în marea majoritate a cazurilor sesizările din parte cetățenilor fac referire la perioadele de noapte. De asemenea, în ceea ce privește condițiile de trafic, știm că acestea sunt diminuate pe timp de noapte față de perioada zilei și nu cred că cetățenii fac sesizările, în mod ostentativ, numai seara sau în cursul dimineții, când se deschid geamurile și se resimte acest impact negativ. Nu cred că în celelalte comune din jurul municipiului, există atât de mult trafic care să influențeze măsurătorile, apropo de stația care se află la Brazi.

Pe de altă parte, sunt numeroși compuși care nu sunt monitorizați. În municipiul nostru a apărut o expresie, din păcate, disconfort olfactiv, care nu este datorat doar benzenului sau pulberilor din atmosferă, ci sunt și alte substanțe care influențează acest lucru. Noi, pe planul privind calitatea aerului, pe care îl avem în elaborare și în atenție, după ce ministerul a stabilit la sfârșitul anului 2018, printr-un ordin, că trebuie realizat și în municipiul Ploiești, avem doar trei elemente. Discutăm de PM10, Nox, benzen. Nu vorbim de hidrogen sulfurat sau de alte substanțe, există o problemă legislativă, am spus-o de fiecare dată. Într-adevăr, în comunitatea europeană acești indicatori, care sunt măsurați la noi și în alte localități, sunt conform normelor europene, numai că la Ploiești, ca și în comuna Brazi, avem o problemă specifică. Să nu uităm că avem trei rafinării funcționale, nu trebuie să uitam că avem o rafinărie în lichidare, dar care are o serie de bataluri acolo, care de asemenea produc o grămadă de substanțe care ajung în atmosferă, vorbim de alte industrii, construcții etc.

În primul rând noi nu știm exact ce se află în atmosferă, în afară de aceste substanțe. Planul va fi realizat, noi avem studiile de trafic realizate punctual pe anumite zone ale Ploieștiului și lucrăm la un studiu de trafic comun. Astfel, am demarat procedura, după ce a apărut obligativitatea municipalității, de la sfârșitul anului 2018, împreună cu Braziul, sub coordonarea Consiliului Județean, ca până la finele acestui an să finalizăm și conform contractului pe care îl avem. Trebuie știut că, în acest sens, există o serie de etape de consultare a populației, la momentul la care se elaborează studiul și bineînțeles la momentul în care studiul va fi finalizat.

Apropo de comunicare, am creat acest grup de lucru la nivelul municipiului Ploiești și am rugat ONG-urile să vină alături de municipalitate pentru a disemina mult mai bine aceste informații. Problema este că aceste informații nu ne sunt transmise în mod real și, nu de puține ori, le-am solicitat Gărzii de Mediu și Agenției de Mediu. În fiecare an sesizările s-au dublat. Am solicitat Gărzii de Mediu să ne pună la dispoziție aceste date și de fiecare dată, aproape invariabil, răspunsurile sunt că nu s-au depășit valorile. La fel ca si ONG-urile implicate, nu am beneficiat niciodată de aceste date, care trebuie obținute corect și în timp real”, a spus primarul Adrian Dobre.