Ludmila Sfarloaga s-a opus Tinutului Secuiesc la Strasbourg

În perioada 24-26 martie 2015, are loc la Strasbourg a 28-a sesiune plenară a Congresului Puterilor Locale şi Regionale din cadrul Consiliului Europei, eveniment la care participă şi consilierul judeţean Ludmila Sfârloagă, în calitate de vicepreşedinte al Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale şi preşedinte al delegaţiei române.

 

Marți, 24 martie 2015, pe agenda Comisiei de Monitorizare s-a aflat şi solicitarea a 47 de Consilii Locale din județele Covasna, Harghita şi Mureş de a avea sprijinul Consiliului Europei în vederea obținerii autonomiei administrative a aşa numitului „Ținut Secuiesc”. În vederea susținerii acestui demers, o delegaţie din care au făcut parte, printre alţii, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Arpad Antal, a fost prezentă la Strasbourg.

 

Dezbaterea a fost una foarte aprinsă, la aceasta participând membri din Franța, Italia, Finlanda, Portugalia şi Republica Moldova, în persoana primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă. La această sesiune a participat şi un grup de aproximativ 20 de persoane de naționalitate maghiară condus de şefa delegației Ungariei la CPLRE care a creat presiune asupra membrilor Comisiei.

 

Prin intervenția sa argumentată şi hotărâtă, preşedinta delegației naționale a României, Ludmila Sfîrloagă, a reuşit să obțină respingerea atât a arbitrajului cerut de repezentanții „Ținutului Secuiesc”, cât şi a posibilității ca in urma Congresului să fie trimisă o misiune de monitorizare în România. Acest demers a avut sprijinul celorlalți membri ai delegației României.