ISTORIA „STA DE VORBA” CU NOI: 9 morminte din etapa timpurie si cea mijlocie a Epocii Bronzului, descoperite in comuna Boldesti-Gradistea

În perioada 1 iulie 2019 – 3 august 2019, în localitatea Boldești, comuna Boldești-Grădiștea, județul Prahova, s-au desfășurat săpături arheologice în cadrul proiectului ERC Advanced Project The Yamnaya Impact on Prehistoric Europe.

În perioada 1 iulie 2019 – 3 august 2019, în localitatea Boldești, comuna Boldești-Grădiștea, județul Prahova, s-au desfășurat săpături arheologice în cadrul proiectului ERC Advanced Project The Yamnaya Impact on Prehistoric Europe. Important de știut, este vorba de materializarea unui proiect derulat la Universitatea din Helsinki, Finlanda.

Astfel, la minuțioasele cercetări au luat parte arheologi, cercetători și studenți atât din cadrul celor două instituții partenere, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Universitatea din Helsinki, cât și de la alte instituții europene sau chiar din SUA.

A fost abordată o movilă funerară (tumul) datând de la începutul epocii bronzului. Tumulul este cunoscut sub toponimul Movila Crăciuneasca. Au fost descoperite 9 morminte ce datează din etapa timpurie și din cea mijlocie a epocii bronzului, dar și un mormânt atribuit populației sarmatice (sec. II-III d.Hr.). Săpăturile au fost conduse de reputatul arheolog dr. Alin Frînculeasa din cadrul Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.
Imagini-captura dintr-un clip video realizat în timpul săpăturilor arheologice.

Reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova mulțumescpe această cale prietenilor noștri finlandezi, Wesa Perttola și Helena Hiltunen, pentru realizarea acestui clip video./
We would like to thank our Finnish friends, Wesa Perttola and Helena Hiltunen, for creating this video.