INITIATIVA DE NOTA 10 la Campina: elevii Colegiului Energetic au aflat tainele cladirilor si amintirilor mostenite de la comunitatea germana din oras! Cu ce ocazie?

Aflăm de la Centrul Național De Informare Și Promovare Turistică Câmpina: vineri, 9 septembrie, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene), Centrul Național De Informare Și Promovare Turistică Câmpina și Colegiul Tehnic Energetic din Câmpina au organizat cu una dintre clasele de boboci o prezentare a bijuteriei istorico-arhitecturale pe care Colegiul o deține – clădirea Școlii Germane, construită la începutul secolului XX, în anii de aur ai Câmpinei cosmopolite. Elevii au aflat povestea fascinantă a comunității germane din oraș, văzând cu ochii lor moștenirea lăsată de aceasta. Sperăm că i-am făcut puțin să se simtă mândri că sunt câmpineni și le-am trezit interesul pentru valorile acestor locuri. Evenimentul a avut loc la inițiativa dnei profesor Raluca Lăcătuș, prezentarea fiind susținută de ghidul nostru de turism, Mădălin-Cristian Focșa.

Clădirea Școlii Germane este una dintre rarele clădiri câmpinene ce aparțin curentului arhitectural istorist de inspirație romantică germană, la modă în anii de glorie ai Vechiului Regat. Conservată destul de bine până la noi, ar putea ajunge o adevărată atracție prin proiecte inteligente de punere în valoare.

Obiectivul acesta aparține listei foarte lungi de imobile câmpinene care nu sunt protejate de Legea Monumentelor Istorice, datorită scăpărilor specialiștilor, dar pe care comunitatea le poate prețui, pentru a lăsa urmașilor un oraș frumos, cu mare potențial turistic.

Foarte fain! E drept, elevii au nevoie de astfel de lecții pe viu, care să-i ajute să prețuiască frumosul, valorile și identitatea locală (N.R: Se aude?!)