Incendii in 22 de localitati din Prahova!

Pompierii militari prahoveni au acționat pentru localizarea și lichidarea 25 de incendii de vegetație uscată produse în localitățile Podenii Noi, Boldești-Scăeni (3),  Valea Călugărească (2), Mănești, Șirna, Starchiojd (2), Vadu Săpat, Urlați (2), Ceptura (2), Cocorăștii Colț, Bărcănești, Gornet Cricov, Apostolache, Posești, Măgurele, Păcureți, Filipeștii de Târg, Balta Doamnei și Lipănești.

Cauză probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spații deschise, cetățenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetației uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafața de ardere a fost de aproximativ 48ha vegetație uscată.

Misiunea cea mai dificilă, din cauza suprafeței afectate, dar și a vântului puternic care dezvolta și propaga cu repeziciune incendiul, a fost în localitatea Ceptura, unde incendiul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 25 mp cu pericol major de propagare la locuințele din apropiere.

Pompierii militari au acționat duminică, în jurul orei 12:22 pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o locuință particulară din localitatea Bușteni.

La locul evenimentului s-au deplasat cu operativitate trei autospeciale de stingere de la Detașamentul de Pompieri Sinaia. În sprijinul acestora a acționat o autospecială de stingere de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al localității Bușteni. La sosirea echipajelor la locul intervenției, incendiul se manifesta cu degajare mare de fum, la mansardă pe o suprafață de aproximativ 80 mp.

Incendiul a izbucnit, cel mai probabil din cauza folosirii sursei de aprindere pentru a genera evenimentul. Urmare a acestuia au ars aparatura electronică, obiecte de mobilier, materiale textile depozitate în două dormitoare, un hol și un balcon.

Sâmbătă, în jurul orei 01:14, în urma unui apel primit prin sistemul unic 112, echipajele de pompieri, au fost mobilizate în comuna Scorțeni pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o locuință particulară.

La sosirea pompierilor militari la locul evenimentului, incendiul se manifesta la acoperiș pe o suprafață de aproximativ 100 mp.

Forţele de intervenţie au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru stingerea incendiului, operațiunea de intervenție fiind finalizată la ora 02:10.

Ca urmare a producerii evenimentului, provocat din cauza unui coș de fum amplasat ori neprotejat termic față de materiale combustibile, au ars mobilierul, tâmplăria din lemn, electrocanicele, documente și bani.

Atenție: incendiile de vegetație uscată se pot propaga la gospodăriile populației, punând în pericol viața și bunurile cetățenilor!

De asemenea, reamintim prahovenilor că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu strictețe a măsurilor și regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:

– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

– amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, H.G. nr. 537/2007 privind stabilirea sancţiunilor în domeniul apărării împotriva incendiilor.