Imagini inedite: La punerea pietrei de temelie si din vremea constructiei Castelului Peles

19 august: Ziua Mondială a Fotografiei. Ei bine, azi, am hotărât să vă oferim în dar două fotografii-DOCUMENT din istoria celebrului Castel Peleș. Una- cu Familia Regală, în ziua punerii pietrei de temelie, cea de a doua din timpul lucrărilor de construcție. Pagini de istorie…

A fost odată ca niciodată, că, dacă n-ar fi fost, nu s-ar povesti…

După ceremonia religioasă prilejuită de punerea pietrei de temelie, un document comemorativ este iscălit de Suveranii României și de toate persoanele asistente și apoi închis într’un tub de sticlă și plumb. Prințul și Prințesa își pun șorțuri și, cu mistria, întind tencuiala pe piatra de fundament; după cele trei lovituri tradiționale de ciocan, Vodă Carol spune cu glas tare următoarele cuvinte: „Să se ridice acest castel și să fie cu bine terminat, pentru a deveni leagănul dinastiei mele, al dinastiei naționale.

Trupele prezintă armele, muzica intonează imnul național și poporul care era adunat jos în vale izbucnește în lungi și repetate ovații, iar prințul Dimitrie Ghica, primul Efor al Spitalelor Civile din București, dă citire următorului act de fundație:

„Carol I

Prin grația lui Dumnezeu și voința națională Domn al Românilor,

La toți de față și viitori sănătate;

Astăzi, Duminecă, la 10(22) august, 1875, Noi Carol de Hohenzollern Domn al Românilor, în al treizeci și șaselea an al nașterii Noastre dimpreună cu Elisabeta Doamna, scumpa noastră soție, și cu ajutorul Celui a Tot-Puternic, am pus temelia Castelului Peleș pe moșia noastră Piatra Arsă, în vecinătatea sfintei mănăstiri Sinaia, zidită la anul 1695, de către Spătarul Mihai Cantacuzino.

Clădirea acestui castel s’a început în anul al zecilea al Domniei Noastre, fiind președinte al Consiliului de Miniștri D. Lascăr Catargi, președinte al Senatului Î.P.S.S. Mitropolitul Primat Calinic Miclescu și președinte al Adunărei Deputaților principele Dumitru Ghica; iar Stariț al Sfintei Mănăstiri Sinaia S.S. Archimandritul Onofrei. În acelaș an s’a început și construcția drumului de fier, care va lega orașul Ploiești cu Brașovul, prin Valea Prahovei.

Drept care am subscris aceasta, spre a noastră pomenire în veacurile viitoare”.

Sursa foto: Familia Regala a Romaniei