Iile de Breaza au tesut poveste la un concurs de cultura si civilizatie la Iasi

Anul acesta Prahova, reprezentata de Liceul Teoretic "Aurel Vlaicu " Breaza, s-a prezentat cu lucrarea "Povestea Iilor de Breaza" studiu de caz "Ia de la traditional la comercial".

Concurs Cultura si Civilizatie – Iasi 2019, eveniment traditional la care Breaza cu ale sale comori participa de 12 ani, uneste an de an elevi si profesori din toata tara, fiecare dezvaluindu-si identitatea prezinta ce au mai de pret in cultura zonala.
In cadrul manifestarii, aflam povesti redescoperite, totodata fiind prezentate cu rigoare studii de caz care ne ajuta sa ne cunoastem originile si filme documentare care ne dezvaluie secrete zonale si taine din tezaurul strabun. Totul este specila, mai cus eama ca totul este facut de elevi.
Anul acesta Prahova, reprezentata de Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu ” Breaza, s-a prezentat cu lucrarea „Povestea Iilor de Breaza” studiu de caz „Ia de la traditional la comercial”. Elevii (Dumitrescu Serban, George Alexandru si Anca Negraru) au pus in scena file de poveste uitate, au amintit personalitatile care ne-au calcat pragul in cautarea acestor bijuterii scrise cu acul pe panza, unice in lume.
Facsinanta istorie a broderiei la Breaza este deslusita de domnul profesor de istorie Vasile Focseneanu, care are darul de ai face pe copii sa respecte traditiile si sa le duca mai departe cu inima deschisa! Timp de 25 de ani a studiat (si studiaza in continuare) aceste ample cusaturi pline de istorie si dezinteresat ni le preda si ne invata sa le iubim.
La Breaza istoria se scrie cu acul!

IN SEMNUL CRUCII: Croiala acestei camasi traditionale romanesti sugereaza forma unei cruci – o bucata de material de forma dreptunghiulara, cu maneci largi si o deschizatura rotunda in partea de sus, numita si “gura iei”. Aceasta din urma este intarita cu o cusatura specifica, realizata cu fire de bumbac sau matase, in culori asortate cu broderiile de pe restul camasii.

Foto: Ii Breaza de Anda Manescu