Guvernul a scos din joc CJ in relatia cu primariile

Guvernul a scos astăzi preşedinţii de Consilii Judeţene din joc în relaţia cu primăriile, stabilind un buget minim acordat fiecărui tip de primărie din România în mod direct, prin Ministerul Finanţelor în locul deciziei luate până acum la judeţ.

 

„Toate localităţile au de azi la dispoziţie sumele. Nicio comună nu va avea un buget mai mic de 1,5 milioane de lei, niciun oraş nu va primi sub 6 milioane, niciun municipiu mai puţin de 20 de milioane de lei, niciun municipiu reşedinţă de judeţ sub 50 de milioane de lei şi niciun Consiliu Judeţean sub 80 de milioane de lei”, a anunţat la finalul şedinţei de Guvern ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov.

 

Alocările bugetare vor ţine cont în proporţie de 55% de numărul de locuitori, 15% de suprafaţă şi 30% de lungimea drumurilor comunale şi judeţene. În opinia ministrului Finanţelor, trimiterea sumelor în teritoriu fără intermedierea judeţelor „înseamnă o descentralizare totală”.

 

„Ingerinţa politică a fost redusă la maximum. Nu vor mai fi Consilii Judeţene sau consilieri judeţeni care vor stabili bugetul pentru fiecare comună. primarii şi preşedinţii de consilii judeţene nu vor mai avea, inclusiv cei din zonele sărace, niciun motiv pentru care în anul 2018 să nu avem în toate localităţile apă, canal şi sistemul de educaţie în sensul reabilitării şi modernizării şcolilor”, s-a arătat optimist ministrul.

 

Suma defalcată din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale alocată prin hotărârea de Guvern este de 2.539.910.000 de lei, echivalentul a 577.000.000 de euro.

 

sursa: gandul.info