FOSTA CASA ISTRATE-NEGULESCU- Candva, cartierul general al IMPERIULUI RUS. Cati ploiesteni stiu???

Ploiești a fost locul care s-a remarcat pe harta Europei între 25 mai și 13 iunie, drept capitala de facto a Imperiului Rus.

Istoria, așa cum a fost… Aceasta este fosta casă Istrate Negulescu (Cod LMI : PH-II-m-B-16298) din Ploiești. „Ridicată în prima parte a secolului al XIX-lea și refăcută după 1860, casa Prefectului Istrate Negulescu este un exemplu de arhitectură tipică pentru elita locală, care adopta moda occidentală. Cel mai important moment din trecutul acestei clădiri a fost transformarea sa, pentru trei săptămâni, în anul 1877, în reședința oficială a Țarului rus Alexandru al II-lea” – Republica Ploiești.

Oare câți dintre ploieșteni știu asta??? Oare pe câți dintre ei îi mai interesează astfel de subiecte?! Așa cum aflăm din informațiile postate pe pagina Monumente istorice-Prahova, în anul 1877, în contextul razboiului ruso-româno-turc, Ploiești a fost locul care s-a remarcat pe harta Europei între 25 mai și 13 iunie, drept capitala de facto a Imperiului Rus.

Da, da, între 25 mai și 13 iunie 1877, Ploiești a fost «Buricul» Imperiului Rus, devenind sediul Marelui Cartier General, în deplasarea armatelor către Dunăre. Alexandru al II-lea, Marele Țar, a locuit în casa Istrate-Negulescu, de pe strada Fulgeanu (azi, strada Stadionului), amenajată special. (a1.ro)

Pe 25 mai 1877, în actuala gară Ploiești Sud, așa, cam pe la orele 19.45, o lovitură de tun anunța sosirea unor capete încoronate. Se strigă ”Trăiască împăratul Alexandru!”, oaspeții sunt primiți cu pâine și sare, cu buchete de flori, cu oameni îmbrăcați în costume populare…, consemnează documentele vremii.

File de istorie din păcate… uitate.

Sursa Foto: Monumente Istorice – Prahova