Floresti: Proiecte respinse in CL; Simona David: Voi readuce in atentie aceste probleme pana cand unii consilieri vor intelege necesitatea aprobarii lor

În cadrul Ședinței extraordinare convocată joi, 17 iunie 2021, Consiliul Local Floresti a avut pe ordinea de zi mai multe puncte dezbătute pentru aprobare.

„Aș vrea să încep cu cele legate de achiziționarea unor camere de către Primăria Comunei Florești, pe care le-am mai supus dezbaterii într-o altă ședință de Consiliu Local, însă și atunci, ca și acum, nu au fost aprobate. Achiziționarea acestor locuințe de către Primărie este un lucru foarte important atât pentru oamenii care nu au un acoperiș deasupra capului și au nevoie de o locuință, iar cereri sunt foarte multe, dar și pentru igienizarea acelei zone care în momentul de față este plină de gunoaie. Voi readuce pe ordinea de zi această problemă, ori de câte ori va fi nevoie, până când consilierii PSD și doamna consilier de la Asociația Partida Romilor Pro Europa vor înțelege necesitatea aprobării acestei propuneri. Din păcate, legea spune că este nevoie de votul a 2/3 din totalul de consilieri locali, pentru ca acest proiect să fie aprobat. Dacă acești consilieri vor vota împotriva cumpărării, nu voi putea face nimic pentru Zona Căminelor, și aici mă refer la schimbarea geamurilor termopan, a ușilor, anveloparea ambelor cămine, schimbarea gresiei și a faianței în băile comune de la ambele cămine, dar și alte lucrări de reabilitare”, a declarat primarul Simona David.

Un alt proiect de hotărâre foarte important este cel legat de îmbunătățirea activităților de gospodărire, protecție a mediului, întreținere și înfrumusețare a comunei Florești. Conform acestei hotărâri, cei care nu respectă prevederile și obligațiile prevăzute în document vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 500-1000 de lei pentru persoane fizice și între 1000 și 2500 de lei pentru persoane juridice.

Principalele capitole din Hotărârea aprobată în data de 17 iunie 2021, doar cu voturile celor 9 consilieri PNL sunt:

1. Protecția spațiilor verzi, a parcurilor și a arborilor, a drumurilor, trotuarelor și parcajelor, dar și a altor lucrări și dotări publice

2. Întreținerea și folosirea construcțiilor de orice fel

3. Salubrizarea, menținerea igienei și protecția mediului

4. Menținerea curățeniei în piață

5. Reguli privind deținerea animalelor de companie pe raza comunei Florești. „La acest proiect aceiași consilieri ai PSD și ai Asociației Partida Romilor Pro Europa au votat împotriva curățeniei în comuna noastră. Pentru că îmi doresc ca localitatea noastră să fie una îngrijită, vă rog să facem cu toții un efort și să încercați să curățați fiecare măcar zona din fața porții, a curții, a blocului în care locuiți. Dacă “legea bunului simț” nu funcționează pentru unii dintre noi, atunci mă văd nevoită să trec la aplicarea sancțiunilor”, a mai spus primarul Simona Davic.

Alt punct aduse în dezbatere este proiectul privind aprobarea ștatului de funcții al Spitalului de Pneumoftiziologie Florești, unde 9 consilieri au votat pentru, astfel încât spitalul să poată încheia contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Și aici, aceiași consilieri de mai sus au votat împotrivă, însă proiectul a trecut aprobarea cu ½ plus 1 din numărul consilierilor locali.

Proiectul care vizează rectificarea bugetului local al comunei Florești pentru anul 2021, a făcut referire la finanțarea pe fonduri europene pe care Primăria Florești a obținut-o pentru achiziționarea unui echipament pentru dezinfecție, dezinsecție și deratizare. Ca și la celelalte proiecte, împotrivă au fost aceiași oameni, însă punctul a trecut votul cu ajutorul a 9 consilieri, fiind nevoie de jumătate plus 1 din numărul consilierilor locali.