Fabrici de sampanie, var hidraulic, cascaval, cherestea, bere: ele au tinut trecutul orasului Azuga

Primii locuitori ai zonei Văii Prahova au fost păstorii de vite, iar primul locuitor care s-a stabilit în actualul oraș Azuga a fost ciobanul Gheorghe Zangor, care avea în jur de 500 de oi.

Deși nu foarte veche comparativ cu cea a Sinăii sau… a Câmpinei, de exemplu, istoria orașului-stațiune Azuga este, și ea, una interesantă și marcată de prezența nu doar a peisajelor atrăgătoare, ci și a fabricilor- multe dintre ele dezvoltate în perioada înfloritoare a regalității, în multe fiind aduși sași sau muncitori tocmai din Boemia. Firește, o amprentă în dezvoltarea locală a avut-o și o are, în continuare… TURISMUL.

Un vechi document din anul 1815 menționează hanul Căciula Mare, numit și Hanul Între Prahove, descris de istoricii români V. A. Urechia, în lucrarea sa Drumul Brașovului și de Nicolae Iorga, în lucrarea Scrisori de negustori. Datorită vieții pastorale intense, această așezare s-a extins ulterior. Potrivit unor afirmații, hanul s-a construit între anii 1720-1725, fiind ars în mai multe rânduri de turci. Acest han se află în locul unde este astăzi Biserica Ortodoxă. Hanul Căciula Mare a fost prima cladire construită în aceasta zonă, iar abia în primii ani ai secolului al XVIII-lea au apărut primele locuințe omenești.

Primii locuitori ai zonei Văii Prahova au fost păstorii de vite, iar primul locuitor care s-a stabilit în actualul oraș Azuga a fost ciobanul Gheorghe Zangor, care avea în jur de 500 de oi, acesta construindu-și prima casă în jurul anului 1800. În anul 1884 localitățile Predeal, Azuga, Bușteni și Poiana Țapului au format împreună o comună, sub numele de Predeal, iar în anul 1889, reședința Primăriei s-a mutat de la Predeal la Azuga, într-o clădire pusă la dispoziție de însuși Regele Carol I.

De-a lungul timpului, pe teritoriul orașului, s-au construit numeroase fabrici în Azuga, prima fiind Fabrica de Sticlă, construită de Aslan în anul 1830, însă aceasta a fost închisă după doar câteva luni; banul Filipescu, proprietarul moșiei, a încercat să o mai închirieze unui bucureștean, dar acesta a dispărut înainte de reluarea producției. În anul 1879 s-a construit o nouă fabrică de sticlă, proprietatea lui S. Grunfeld, fabrica având în jur de 250 de angajați, majoritatea aduși din… Boemia. Apoi au urmat fabrica de cașcaval (1882), fabrica de var hidraulic (1885), fabrica de ciment (1885), fabrica de postav (1887), fabrica de salam (1877), fabrica de cherestea (1888), fabrica de… șampanie (1892) și fabrica de șamotă (1908). Însă cea mai importantă fabrică construită în Azuga a fost fabrica de Bere, ridicată în perioada 1898-1900 de către specialistul de origine germană Grundt.

Potrivit documentelor vremii, în secolul al XIX-lea, locul cuprins între apele Azuga și Prahova a fost un renumit loc de popas, pe drumul care traversa munții. Pe locul unuia dintre aceste hanuri, între anii 1902-1903, a fost construită actuala biserică, închinată Sfintei Treimi. Pe lângă darurile oferite de credincioși, un ajutor semnificativ a fost oferit de Casa Regală. Biserica este împodobită cu o serie de vitralii deosebite, lucrate de un meșter german, în anul 1902, la cererea regelui Carol I și a reginei Elisabeta, ctitorii bisericii. 

Foto: totpal.ro, Pinterest, ziare.com