Expozitie Ioan Cuciurca, la Ploiesti

În perioada 2–22 septembrie 2015, Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” este gazda expoziţiei Ioan Cucirca – „AFIŞ +”. Expoziţia, realizată în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, prezintă alături de peste 30 de afişe, lucrări de design grafic: cărţi, cataloage şi alte documente create în ultimii ani pentru diferite instituţii cu profil cultural, social şi comercial. Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 2 septembrie 2015, la ora 17.00, în B-dul Independenţei nr.1.

 

Ioan Cuciurcă s-a născut în 19 septembrie 1948 la Voila, jud. Braşov. Dupa terminarea şcolii generale urmeaza Liceul de Arta din Cluj (1963–1968). Studiaza biologia la Universitatea din Cluj (1968–1969), apoi grafica la Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu din oraş (1969–1973). Absolva cursurile de specializare postuniversitara în gravura şi fotografie color ale Institutului (1973–1974). Dupa 1975 lucrează ca designer grafic la o întreprindere din Bucureşti, specializata în amenajarea de muzee şi expoziţii. Face proiecte pentru muzee şi în paralel participă la importante expoziţii de desen, gravura, fotografie, precum şi de afiş, printe care: „Premiul Internaţional de Desen Joan Miró” de la Barcelona (Spania), Trienala Internaţională de Desen de la Wroclaw (Polonia), Expoziţia Internaţională de Desene Originale de la Rijeka (Croaţia), Bienala Internaţională a Afişului de la Mexico City (Mexic), Bienala Internaţională a Afişului de la Lahti (Finlanda). Colaborează cu instituţii culturale de marcă sau având profil sociocomercial: Uniunea Arhitecţilor din România, Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti, Pavilionul României la Expo ’92 din Sevilia (Spania), Muzeul George Enescu, B.B.M. Grup, Delegaţia Comisiei Europene în România, Editura Humanitas, Iprolam, C.C.P.B. Mogoşoaia, Editura Clusium, Institutul Cultural Român, Proiect Bucureşti Grup, U.A.P. din România, Ambasada Mexicului în România, Institutul de Istoria Artei G. Oprescu etc., pentru care execută lucrări de design (cărţi, cataloage, expoziţii, identităţi vizuale şi alte documente grafice).

 

Activitate literară

 

În 1974, descoperind în fondul bibliotecii Institutului un număr de fotografii originale făcute de Constantin Brâncuşi, publică studiul „Brâncuşi fotograf” în revista Steaua. Îşi publică impresiile din călătoria în Mexic în Aproape jurnal mexican, iar amintirile de familie, în Tata sau părul din faţa casei. Din anul 2011 coordoneaza expoziţia naţionala Grafica Româneasca.

 

„În designul grafic românesc, afişul creat de Ioan Cuciurcă reuneşte trei elemente definitorii pentru evoluţiile petrecute în ultima decadă a secolului 20: deschiderea, schimbarea şi recuperarea. Într-un cuvânt, aduce o sincronizare cu timpul. […] El introduce un limbaj sofisticat, multistrat şi fragmentar, în care detaliile contează prin conţinut, aşezare şi volum al informaţiei. Alinierea la tendinţele occidentale şi absorbţia trăsăturilor New Wave au fost distilate într-un concentrat stilistic propriu care a devenit, în doar câţiva ani, un reper şi un model inspirator pentru designerii grafici de la noi”. (Cristina Sabău)