EVENIMENT MAJOR LA SINAIA: Discutii privind situatia turismului local

Redresarea turismului local se realizeză prin construirea unui parteneriat între instituțiile publice și agenții economici.

Miercuri, 5 august 2020, a avut loc pentru prima dată în România, de la declararea stării de urgență, o întâlnire de lucru între reprezentanții domeniului HORECA și instituțiile de control (ANAF, AJOFM, Poliție, etc.), la invitația dlui Vlad Oprea, Primarul orașului Sinaia.

Evenimentul a avut loc în grădina Centrului de Conferințe Casino Sinaia și a avut ca temă principală identificarea în comun a unor soluții locale de deblocare a activităților economice din oraș.

La întâlnire au participat:
❖ dl. Vlad OPREA – Primarul orașului Sinaia
❖ dl. George BARBU – Primarul orașului Azuga
❖ dl. Cristian IONESCU – Prefectul județului Prahova
❖ dl. Eduard COZMINSCHI – Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor
❖ dl. Vasile CISMARU – Șef Administrație Adj. Colectare Persoane Juridice în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală
❖ dl. Colonel Liviu COMAN – Inspector Șef – Jandarmeria Prahova
❖ dl. Colonel Mihai DRĂGAN – Inspector Șef ISU Prahova
❖ dl. Comisar Marius IORGA – Șef Inspectoratul de Poliție Județean Prahova
❖ dna. Dumitra IONESCU – Inspector Șef ITM Prahova
❖ dna dr. Anca Nicoleta DIȚU – Șef Serviciu Control Oficial în domeniul Siguranței Alimentare în cadrul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova
❖ 40 de reprezentanți din domeniul HORECA din Sinaia și Azuga

Agenda întâlnirii:
❖ Prezentarea de către reprezentanții instituțiilor a măsurilor active de sprijin luate la nivel național pentru susținerea turismului și a agenților economici din domeniu;
❖ Sesiune de întrebări și răspunsuri pe cazurile întâlnite în oraș în timpul acțiunilor de control;
❖ Prezentarea axelor de finanțare europeană pentru industria hotelieră și a serviciilor alimentare;

Vlad Oprea – Primarul orașului Sinaia:
„Sinaia este cea mai sigură stațiune din Romania în acest context epidemiologic și este extrem de important să avem cadrul legislativ și susținerea instituțiilor abilitate pentru redresarea industriei turismului. Profit de acestă ocazie pentru a ruga inspectorii care vin în control să se focuseze în principal pe îndrumare și informare. Nu este normal să vedem prin oraș sâmbăta, duminica, echipe mixte de 10-15 inspectori cu atribuții de control desfășurând la ore de vârf verificări. Agenții economici sinăieni nu sunt infractori!

Înțelegeți că în momentul în care pătrundeți în forță, pur și simplu se sistează toată activitatea, iar clienții părăsesc locația. Avem nevoie de sprijin și de un parteneriat real pentru a depăși această criză.

Totodată. mă aștept să aplicați sancțiuni și consumatorilor care nu respectă regulile de prevenție si protecție pentru a ne proteja stațiunea.

Având în vedere oportunitățile de finanțare din fonduri europene, anunțate de Guvernul României, pentru sectorul HORECA, în valoare de 350 de milioane de euro, rog agenții economici să atragă acești bani în oraș. Primăria orașului Sinaia va oferi sprijin și consultanță gratuită de specialitate tuturor acelora care doresc să depună proiecte.

Datorită situației economice din ultimele 6 luni, veniturile bugetului local au scăzut cu 60% și nu ne permitem reducerea impozitelor și taxelor locale, deoarece rămânem fără sumele necesare acoperirii contribuției de 2% pentru cele 10 proiecte europene contractate. În schimb vom intensifica campaniile de promovare a stațiunii și vom oferi gratuit spații pentru organizarea de către agenții economici de evenimente.”

Cristian Ionescu – Prefectul județului Prahova:
„Încep prin a spune că suntem oameni și ne interesează problemele dumneavoastră, că îmi doresc să aveți mai multă încredere în noi, ca autorități și să ne considerați parteneri. Știu că ultimele șase luni au fost o provocare pentru domeniul HORECA și că vă confruntați cu multiple probleme și incertitudini, cum ar fi faptul că restaurantele sunt în continuare închise și că vă este afectată activitatea din cauza unor cazuri izolate de agenți economici care nu au respectat măsurile de protecție și prevenție împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Ca urmare a solicitărilor primite de la dumneavoastră Instituția Prefectului va realiza un catalog al tuturor măsurilor adoptate în ultimele luni. Vom încerca să le diferențiem în funcție de capacitatea unității de cazare / alimentație publică, dar și să oferim soluții viabile și practice.”

Agenții economici au ridicat în cadrul întâlnirii următoarele probleme:
❖ Lipsa campaniilor de informare și limitarea implicării doar la controale excesive, urmate de sancțiuni din partea autorităților.
❖ Lipsa unei proceduri unitare elaborată în baza tuturor măsurilor și hotărârilor luate la nivel național pentru domeniul turismului.
❖ Redeschiderea restaurantelor.
❖ Limitarea programului de funcționare a teraselor.
❖ Lipsa cadrului legislativ în ceea ce privește înmulțirea excesivă a animalelor sălbatice și coborârea lor în intravilanul orașului Sinaia.

Primarul Vlad Oprea anunță că Primăria orașului Sinaia va continua organizarea unor astfel de întâlniri de lucru din dorința de a sprijini mediul de afaceri sinăian.